Szélenergiát Magyarországon is! - infografikák

Magyarországon 11 éve nem épült szélerőmű, 2016 óta jogszabály is ellehetetleníti a létesítésüket. Az ukrajnai háború azonban még inkább sürgeti az európai nemzeteket, hogy a helyi energiaforrások felhasználásának növelésével energiafüggetlenné váljanak. Szélenergiát Magyarországon is! című projektünkben ezért (hat rövid tanulmány összeállítása mellett) infografikákat is készítettünk, amelyek a lenti linkekről letölthetők.

Összehasonlítottuk, hogy az egyes európai országokban mennyi az összes és az egymillió lakosra jutó beépített teljesítmény, és az átlagos szélsebesség a rotorok magasságában.  

Megnéztük, hogy a jövőben remélhetőleg megnövekedő szélerőművi termelés mekkora nettó importot vált ki, és a kiváltott importált energia milyen forrásokból származik, továbbá mennyi szén-dioxid kibocsátása kerülhető el ilyen módon.

Térképen ábrázoltuk a jelenleg működő magyar szélerőművek területi eloszlását és teljesítményüket.

Felmértük a polgármesterek és önkormányzati dolgozók véleményét a szélenergiáról, a jelenlegi korlátozó jogszabályokról, és hogy milyen feltételekkel egyeznének bele településükön új szélerőmű telepítésébe.

A rövid tanulmányok itt olvashatók, az infografikák a lenti linkekről tölthetők le.