EnergiaszegénységEgy háztartás akkor energiaszegény, ha nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, illetve a megfelelő fűtés aránytalan terhet jelent számára. Az Energiaklub elsőként kezdte statisztikai, műszaki adatok elemzésével részletesen vizsgálni és modellezni az energiaszegénységet Magyarországon.

Kutatásaink szerint Magyarországon a háztartások 10-21 százaléka, azaz körülbelül 380-800 ezer háztartás energiaszegény. Az energiaszegény háztartások háromnegyede családi házban, elsősorban vidéki, falusias környezetben él.

Modellszámításaink szerint hőszigetelés és ablakcsere hatására az energiaszegény háztartások nagy része ki tudna kerülni ebből az állapotból, a megtakarított energiaköltségek magas összege révén.

Az Európai Unió adatai szerint az európai háztartások 12%-a nem tudta megfelelően fűteni otthonát 2014-ben. Némely tagországban ez az arány a 60%-ot is elérte. Az európai háztartások 10%-ának van fizetési hátraléka energiaszolgáltatójánál.

Az Energiaklub álláspontja szerint az államnak hosszú távú, széles körű, érdemi programokkal kell segítenie a háztartásokat abban, hogy a lakások fűtése ne jelentsen aránytalanul nagy terhet. A segély-típusú támogatások helyett a háztartásokat abban kellene támogatni, hogy az energiahatékonyság javítása révén tudják csökkenteni energiaköltségeiket.

Az energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatása gazdaságélénkítő hatással is bír: vidéken is munkahelyeket teremt, és jelentős adóbevételeket biztosít a költségvetés számára egyrészt a munkaerő után befizetett adók és járulékok, másrészt a megvásárolt termékek ÁFA-tartalma révén.