Szakmai tanácsadás Józsefvárosnak az energiaszegénység feltérképezésében és enyhítésében

Vedrődi Melinda

Józsefváros Önkormányzatával együttműködésünk három képzéssel és önkormányzati lakások kérdőíves felmérésével kezdődött.

A felmérésben az ELTE TTK diákjai működtek közre, akik bérleményellenőrökhöz csatlakoztak napi munkájuk során – ez jelentősen megkönnyítette a munkát. Később a kérdőívből egy felhasználóbarátabb google verzió készült.

A képzések célja az volt, hogy Józsefváros Önkormányzatának szociális osztályon dolgozó munkatársait felkészítse a sérülékeny háztartásoknak nyújtott tanácsadásra. A három képzés nagyrészt interaktív volt, és komoly érdeklődés övezte. Számunkra is nagyon hasznos volt a szociális munkatársak tapasztalata és visszajelzése a terepi munkákról és az energiaszegény lakosság igényeiről, energiafogyasztási szokásairól, illetve az épületek állapotáról.

Nem csak az önkormányzat dolgozóinak, hanem a lakosoknak is tartottunk foglalkozást figyelemfelkeltő céllal. Több civil szervezettel együtt részt vettünk a Föld Napján rendezett kerületi növényváráson, ahol az érdeklődők Józsefváros térképén nyilváníthattak véleményt zöldíteni vagy felújítani kívánt területekről. Az energiaszegénység felmérésére készült kérdőívet is teszteltük hatékonyság szempontjából.

A tanácsadás talán legkedvesebb részlete a második figyelemfelkeltő foglalkozás volt, ahol a Várunk Rád Tagóvoda nagycsoportosainak tartottunk mesés-játékos foglalkozást, főszerepben Szikrával, a fáradt villanypóznával!

A háztartásokban végzett felmérések, az önkormányzati képzések és lakossági foglalkozások során összegyűjtött tanulságok jó alapot képeztek Józsefváros energiaszegénységi stratégiájának felülvizsgálatához. Az önkormányzat energia- és klímaakcióterve már több intézkedést tartalmazott az energiaszegénység enyhítésére, amit most igazán részletesen kibővíthettünk.

Remélhetőleg Józsefváros eltökéltsége az energiaszegénység csökkentése iránt más (önkormányzatokat) is megihlet, és az erre irányuló intézkedések alapvető részeit képezik majd klímaakcióterveknek.

A projektet az Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) támogatta.

Az Energiaszegénységi Tanácsadó Központ (Energy Poverty Advisory Hub, EPAH) az Európai Bizottság által, az Európai Parlament felkérésére működtetett uniós kezdeményezés, az érdekeltek együttműködési hálózata, melynek célja az energiaszegénység leküzdése valamint az igazságos energetikai átállás felgyorsítása az európai településeken.