Megújuló energia

Magyarország hagyományos energiahordozókban szegény, megújuló energiaforrásokban viszont gazdag ország. Ez a nemzeti energiavagyonunk. 

A megújuló energiaforrások felhasználása alulmúlja azt a szintet, amelyre a rendelkezésre álló erőforrásaink lehetőséget adnak. A megújuló energiaforrások részesedése a bruttó végső energiafelhasználásban 9,6% volt 2014-ben.

A megújuló alapú villamosenergia-termelés aránya az összes villamosenergia-felhasználás 7%-át adta. A EU 28 tagállamának átlaga ezen a téren 27,5% volt 2014-ben.

Magyarországon a megújuló alapú erőművek kapacitásának majdnem felét adják a biomassza-erőművek, egyharmadát pedig a szélerőművek.

Hazánkban 2006-ban történt először és utoljára szélerőművek létesítését lehetővé tévő kvóták kiosztása. A szeles kapacitás azóta sem bővülhetett, pedig az adottságok és beruházói érdeklődés megvan.

Magyarországon az összes erőművi kapacitás mindössze 0,1%-át teszik ki a naperőművek, ami a legalacsonyabbak között van az EU-ban: még Bulgáriától és Szlovákiától is jócskán elmaradunk. Pedig a napelem-árak folyamatosan és jelentősen esnek Európában, így egyre gazdaságosabb és háztartások számára is elérhető ez az áramtermelési mód. 

A vonatkozó uniós irányelv (2009/28/EK irányelv) előírja, hogy 2020-ra az EU energiafogyasztásának 20%-a megújuló energiaforrásokból származzon. Ezt kötelező érvényű nemzeti célkitűzésekre bontotta le, figyelembe véve a tagállamok különböző adottságait és helyzetét. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 14,65%-os megújuló részarányt irányoz elő 2020-ra a végfelhasználásban.

Az Energiaklub és a német Wuppertal Institut közös energetikai szimulációjának eredményei szerint Magyarországon az összes energiafelhasználás akár 50%-a, a termelt áram pedig 80%-a is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan elláthatóak maradnak. 

Felmérések szerint a magyar emberek kétharmada úgy gondolja, hogy Magyarországnak a megújulókat kellene használnia az atomenergia és a fosszilis energiaforrások helyett. 

Világszerte az összes új erőművi kapacitások nagy részét már a megújulók adják.

Az elmúlt évtized során globális szinten megnégyszereződött a megújuló technológiákba fektetett pénzek nagysága. 2015-ben már 286 milliárd dollár, azaz kb. 83.000 milliárd Ft értékű megújulóenergia-beruházás valósult meg világszerte. Ebből az összegből nagyjából 90 ezer darab 2 MW-os szárazföldi szélturbinát lehet felépíteni - vagy 20 darab Paks II-t.

A megújulók nem a jövő, hanem már a jelen energiaforrásai. A nemzetközi beruházások és pénzek ebbe az irányba indultak el. Magyarországnak sem lenne érdemes kimaradni ebből a folyamatból. A beruházók sorban állnak - csak egy megbízható üzleti környezetre és az engedélyekre várnak.