TelepülésekAz Energiaklub Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv, valamint klíma- és energiastratégia írásában, illetve képzésekkel segíti a magyar önkormányzatokat. Célunk, hogy a települések csökkentsék káros kibocsátásaikat, és jobban fel tudjanak készülni a klímaváltozás várható hatásaira. 

Az Energiaklub által megkérdezett önkormányzati vezetők több mint fele szerint az éghajlatváltozás súlyos vagy nagyon súlyos problémát jelent a településén is. Tízből hét vezető szerint a saját környezetében is érzékelhető problémát okoznak a forró nyarak, az UV-sugárzás, az aszály, a hőmérséklet-ingadozások és az egyre hevesebbé váló viharok, zivatarok.  

Klímaválasz programunkkal abban támogattuk az önkormányzatokat, hogy települési szintű terveket, stratégiákat tudjanak készíteni a klímaváltozás kezelése érdekében. A többnapos képzéssorozatot több mint 140 településvezető, önkormányzati munkatárs és civil szervezet végezte el 2016-ban.

mi_okoz_kart.png

Reprezentatív felmérésünk eredményei szerint a magyar lakosság több mint 70%-a saját településén is egyre forróbb nyarakat, és hirtelen hőmérsékletingadozásokat tapasztal. Tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön.

A lakosság több mint 70%-a védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben. A lakosok fele azt gondolja, hogy az önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.

lakossagi_klimavalasz.JPG

Felmérésünk szerint a települések mindössze 10%-ának van kifejezetten klímaváltozással kapcsolatos stratégiája, 40 százalékuk pedig már gondolt rá, de még nincs ilyen stratégiájuk. Pedig a stratégia nem csak egy papír: tapasztalataink szerint hamar konkrét akciók, beruházások történnek azokon a településeken, amelyek belevágnak a stratégiai tervezésbe.

Az Európai Bizottság által életre hívott Polgármesterek Szövetsége olyan európai mozgalom, melynek célja, hogy a csatlakozó önkormányzatok elérjék és túlszárnyalják az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20%-os kibocsátás-csökkentési célt. Ennek elérése érdekében a tagok közös módszertan alapján Fenntartható Energia Akciótervet (SEAP), illetve 2016-tól kibővített Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP - Sustainable Energy and Climate Action Plan) készítenek. Ez a kibocsátáscsökkentési terven felül a települési klímaadaptációs stratégiát is tartalmazza.

Az Energiaklub már országszerte húsznál is több településnek készített Fenntartható Energia Akciótervet (Pl. PécsSzarvas, Szekszárd, Tab, Mecseki Energiakör). A tapasztalatok szerint a településeken kibocsátott üvegházhatású gázok átlagosan 30-40%-áért a háztartások, a lakóépületek felelősek. Elsődleges fontosságú tehát a lakossági energiafelhasználás csökkentése minden település esetében.