Klíma- és energiapolitikaA klímaváltozás most történik: hőhullámok, aszályok, özönvízszerű esőzések formájában érzékelhetjük egyre erősödő hatásait. Az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben további extrém hatások várhatók: egyre melegebb és szárazabb nyarakra, fokozódó árvízveszélyre, hirtelen, nagy tömegben lezúduló csapadékra, illetve heves szélviharokra kell készülnünk Magyarországon. 

A lakosság körében végzett reprezentatív felmérésünk eredményei szerint a lakosság több mint 80%-a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt.

Az éghajlatváltozás a XXI. század legnagyobb környezeti, gazdasági, társadalmi kihívása. Mi magyarok már saját bőrünkön is megtapasztaljuk a – részben - éghajlati eredetű társadalmi katasztrófát: a közel-keleti menekültválságot.

Magyarország az Európai Unió kibocsátásainak 1%-át adja, a teljes globális kibocsátásoknak pedig kb. 0,15%-át. Az Európai Unió 2020-ig 20%-os üvegházgáz-kibocsátás-csökkentést vállalt, és már szinte biztos, hogy ezt teljesíteni is tudja. Ez örvendetes, de sajnos még nem elég ahhoz, hogy megóvja az emberiséget az éghajlatváltozástól.

A klímaváltozás elleni küzdelem érdekében:

Az Energiaklub fontos feladata, hogy tudatosítsa: Magyarországnak felelőssége és egyben érdeke, hogy az EU minél komolyabb kibocsátás-csökkentési célokat fogadjon el, illetve támogasson nemzetközi szinten.

A nemzetközi fellépés irányába tett ígéretes lépés a 2015. decemberi párizsi klímacsúcs, ahol a világ nagy kibocsátó államai először tettek mindannyian önkéntes, konkrét kibocsátás-mérséklési vállalásokat:

  • Az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-re 26-28%-kal csökkenti a kibocsátásait 2005-höz képest.
  • Kína azt vállalta, hogy 2030-után már csökkenni fognak az üvegházgáz-kibocsátásai, illetve hogy addigra az egységnyi GDP-re jutó kibocsátások 60-65%-kal csökkennek 2005-höz képest, valamint 20%-ra növelik a nem fosszilis energiatermelés arányát.
  • Az EU arra tett vállalást, hogy 2030-ig 40%-kal lesz alacsonyabb a kibocsátása 1990-hez képest.
  • Oroszország azt vállalta, hogy 1990. évi szint 70-75%-ára korlátozza 2030-ra a kibocsátásait.

2016 decemberében a marrakesi klímacsúcson fektették le e vállalások végrehajtásának és ellenőrzésének részleteit.

Az Energiaklub azért dolgozik, hogy megteremtse a politikai akaratot és széles társadalmi támogatottságot ahhoz, hogy Magyarország végrehajtsa azokat a mélyreható klímapolitikai reformokat, amelyekkel környezetünk élhető marad, és fenntarthatjuk a mai jórészt békés és civilizált világot.