EnergiatanúsítványAz energiatanúsítvány egy független szakértő által készített műszaki dokumentum. Az épület vagy lakás energiafogyasztásáról tájékoztat, vagyis - leegyszerűsítve - megmutatja, mennyit kell majd fűtenünk az adott lakásban. Emellett javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire.

Energetikai tanúsítványt akkor kell kiállítani, ha magántulajdonban levő ingatlanunkat eladjuk vagy bérbe adjuk. Középületek esetében minden, 250 m2-nél nagyobb alapterületű, hatósági rendeltetésű épületre, például kormányhivatalra, polgármesteri hivatalra el kell készíteni, és jól látható helyre kell kifüggeszteni.

A tanúsítványból megtudhatjuk, hogy mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása az ingatlannak, az épület műszaki állapota (pl. hőszigetelése, fűtési rendszere, hőveszteségei) alapján. Ez a fajlagos érték egy négyzetméterre vetítve adja meg az épület éves energiaigényét (kWh/m2).

Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat: ezen a skálán a legjobb besorolás az „AA++”, a legrosszabb pedig a „JJ” kategória. Így könnyen és objektíven hasonlíthatók össze egymással a különböző épületek, lakások.

Az átlagos magyar lakóépület FF besorolású, kb. 200-250 kWh/m2 év energiaigénnyel. Régi, felújítatlan családi házainknál nem ritka a 400-500 kWh/m2 év energiaigény sem, míg egy korszerű, az új követelmények szerint épült ház évente négyzetméterenként 80-130 kilowattórával is beéri.

Az energiatanúsítvány bevezetésével az volt az Európai Unió célja, hogy hosszabb távon az alacsony energiaigényű, korszerű épületek irányába tolódjon a kereslet.

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek.