RenovAID - támogatás Koszovó és Albánia számára az épületek energiahatékonysága terén

A RenovAID projekt célja, hogy a Koszovóban és Albániában tapasztalt szerény előrehaladás problémáját többszintű strukturális támogatás nyújtásával kezelje az épületek energiahatékonyságának javítása terén.

A RenovAID projekt mögött meghúzódó logika az energiahatékonyság fontossága az energetikai átmenetben, mivel egyszerre foglalkozik a környezeti, társadalmi és energiabiztonsági dimenziókkal. Mivel egyik célország sem rendelkezik megfelelő szakpolitikai keretrendszerrel, a RenovAID célja, hogy holisztikus támogatást nyújtson az energetikai átmenet ezen aspektusához, és a legfontosabb célkitűzése, hogy elősegítse egy hatékony energiahatékonysági politika létrejöttét és segítsen az eredményes szakpolitikai intézkedések kialakításában - beleértve a jól megtervezett energetikai tanúsítvány keretrendszert és az épületek felújítását támogató egyablakos tanácsadó pontokat. A RenovAID különös figyelmet fog fordítani az energiaszegénység kérdésére is - amely Koszovóban és Albániában más európai országokhoz képest különösen súlyos probléma -, hogy lehetővé tegye a kiszolgáltatott csoportok számára szakpolitikai támogatási rendszerek kialakítását.

A projektet megvalósító szervezetek: Milieukontakt Albania (MiA) (Albánia), Balkan Green Foundation (BGF) (Koszovó), Institute for Development Policy (INDEP) (Koszovó), WiseEuropa - Foundation Warsaw Institute for Economic and European Studies (Lengyelország), Energiaklub.