Energia CSR - közösen az energiaszegénység ellen

 

Az energiaválság még nem múlt el, az energiaszegénység problémája aktuálisabb, mint valaha. Ha az Önök településén is élnek olyanok, akiknek nehézséget okoz otthonuk kifűtése vagy az energiaszámláik kifizetése, esetleg munkavállaóik között találhatók ilyenek, hasznosnak fogják találni energiaszegénység, energiatakarékosság témájú szemléletformáló szolgáltatásunkat. 

Kiknek ajánljuk a szolgáltatást?

Az ismeretterjesztés mellett a képzés kiváló módszer a munkavállalók szociális érzékenyítésére és vállalati önkéntes programok megalapozására is. Az energiaszegénységgel kapcsolatos tudatosság növelése vagy az alkalmazottak képzése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy egy vállalat megfeleljen a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumoknak. Az energiaszegénység enyhítését célzó kezdeményezésekben való aktív részvétellel a vállalat erősítheti CSR profilját, demonstrálva a társadalmi felelősségvállalás, befogadás és sokféleség iránti elkötelezettségét.

Mit tartalmaz?
•    Rövid előadás az energiaszegénységről, a háztartási energiahatékonyság lehetőségeiről, közösségi energiáról, közösségi jó példák bemutatása
•    Interaktív gyakorlat az energiaszegénység okainak megértésére
•    Online energiahatékonysági teszt és személyre szabott tanácsadás a munkatársak számára
•    Dolgozói brainstorming: ötletgyűjtés CSR tevékenységekre, a településen élő energiaszegények támogatására (fatároló építés, közösségi szigetelés stb.)

A tréning részletes programja:
Figyelemfelkeltő, „bemelegítő” interaktív gyakorlat a probléma szemléltetésére:
•    Minden résztvevő kap egy fiktív karaktert, melybe belehelyezi magát 
•    Sorba állnak egy „rajtvonalhoz”, majd az oktató által felolvasott szituációkra igennel, vagy nemmel válaszolnak a karakterüknek megfelelően, pl. „Az otthonomban hideg teleken is komfortosan meleg van.” 
•    Minden „igen” válasz egy előrelépést jelent, „nem” válasz esetén a karakter nem mozdulhat. Néhány lépés után kirajzolódik, fizikailag is láthatóvá válik az energiaszegények hátrányos helyzete

Előadás:
•    Az energiaszegénység okai, típusai, mértéke 
•    Energiahatékonysági intézkedések, kis léptékű és gyorsan megtérülő változtatások 
•    Energiaközösségek és közösségi finanszírozás, jó példák

Ötletgyűjtés:
Az előadó vezetésével a dolgozók olyan projektötleteket gyűjtenek, amelyek beilleszthetők a cég CSR tevékenységébe vagy kibővíthetik azt. A cél a cég környezetében tapasztalható energiaszegénység enyhítése közösségi akciókkal (fatároló építés tűzifa szárítására, közösségi szigetelés stb.). Az ötletelés eredményeit összefoglaljuk, így munkaadó közvetlenül a munkavállalók igényei alapján formálhatja társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységeit.

Egyéni energiafogyasztás értékelése online teszt kitöltésével:
A POWERPOOR online eszköztár kitöltésével a résztvevők pontszámot és energiahatékonysági besorolást kaphatnak saját szokásaik alapján, amely alapján egyéni tanácsadásban részesülhetnek.

Mi a program várható hatása?
A képzés fejleszti a munkavállalók empatikus készségeit és szociális érzékenységét, energiafogyasztásuk tudatosabbá válik, ismereteik és látókörük kiszélesedik. Fontos szerepet játszhat abban, hogy a munkáltató célzott intézkedésekkel tudja megelőzni az energiaszegénységet munkavállalói körében. Hosszú távon a munkáltató tovább erősítheti társadalmi felelősségvállalását az energiaszegénység enyhítését célzó programokkal, beruházásokkal, amihez a képzés első lépésnek számít. Az ilyen jellegű programok kidolgozásában szintén létrejöhet egy hosszú távú együttműködés non-profit szakmai szervezettekkel. Ha a munkavállalók aktívan hozzájárulnak az energiaszegénység csökkentését célzó önkéntes intézkedésekre vonatkozó ötletek kidolgozásához, nagyobb valószínűséggel érzik magukat a javasolt kezdeményezések iránt elkötelezettnek és felelősnek. Ez a végrehajtás során nagyobb elkötelezettséget eredményezhet. A munkavállalók hozzájárulása a vállalat társadalmi hatású kedvezményezéseihez magasabb munkahelyi elégedettséghez és erősebb céltudatossághoz vezethet.

Referenciáink:

Józsefváros energiaszegénységet mérséklő programjának támogatása

Hatvan energiaszegénységet mérséklő programjának támogatása

Részvétel EU-s energiaszegénységi projektben: energiaszegény háztartások felmérése (otthonlátogatások), információs napok, energiatanácsadó irodák létrehozása önkormányzatok számára, energiatanácsadók képzése, energiaszegénységet enyhítő online eszköz kidolgozása

Cikksorozatot írtunk az energiaszegénység jelenségéről
 

Az Energiaklub 1995 óta végez kutatási-elemzési, ismeretterjesztő, szemléletformáló tevékenységeket a megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, klímavédelem és klíma-alkalmazkodás terén. Projektjeiben együttműködik önkormányzatokkal, vállalkozásokkal, egyetemekkel, iskolákkal, óvodákkal, külföldi szakmai civil szervezetekkel. Számos energiatakarékossági lakossági szemléletformáló kampányt folytatott az elmúlt évtizedben, és önkormányzatokat támogatott energiaszegénységet enyhítő munkájukban. 

 

Legyen az Ön vállalata is felelős a helyi közösségért!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolat: [email protected]