Újra pályázható a Duna Transznacionális Program!

A Duna Transznacionális Program az EU Duna Régió Stratégiában foglalt célkitűzések megvalósulását segíti elő több prioritási tengely mentén. A program következő – ezúttal egylépcsős – nyílt pályázati felhívása a tervek szerint 2017 májusában jelentek meg.

A program prioritásai a következők: 1. Innovatív és társadalmilag felelős Duna Régió, 2.  A környezetért és a kultúráért felelős Duna Régió, 3.  Jobban összekapcsolt és energiatudatos Duna Régió. Az Energiaklub az utóbbi tengelyen belül a 3.2. számú Az energiabiztonság és energiahatékonyság javítása elnevezésű specifikus cél megvalósításában tud partnerként vagy alvállalkozóként részt venni a pályázatban, mely magába foglalja a közös energia infrastruktúra-fejlesztési lehetőségek megvizsgálását; intelligens elektromos hálózatokra vonatkozó szakpolitika és a közös cselekvési tervek támogatását; energiahatékonysági koncepciók gyakorlati transznacionális koordinálását; szaktudás és tapasztalat megosztását. 

A program beruházást nem támogat, a támogatható tevékenységek között a következők szerepelnek: tapasztalat-és legjobb gyakorlatok cseréje (egymástól tanulás, képzés), szabályozás-harmonizáció, döntéstámogatási rendszerek kialakítása /pl. beavatkozások lehetséges hatásainak modellezése révén/technológia-transzfer, kisebb PILOT beruházások keretében megoldások tesztelése), közös stratégiák, pl. klímastratégiák, energiastratégiák (SECAP-ok) megalkotása, különböző fejlesztési eszközök létrehozása.

Kizárólag olyan projektek támogathatóak, amelyet legalább 3 különböző országból származó partneri konzorcium nyújt be, a jellemző projektméret azonban 8-12 partnerszervezetet jelent 5-7 ország részvételével, 1-5 millió EUR összköltségvetéssel. A projektek maximum 36 hónap hosszúak lehetnek. A támogatási intenzitás 85%.

Pályázatot nyújthatnak be helyi, regionális és nemzeti közintézmények (önkormányzatok, regionális fejlesztési intézmények, stb), nemzetközi szervezetek, magánszervezetek a következő országokból: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Németország (két tartomány: Bajorország és Baden-Würtenberg területével), illetve Bosznia és Hercegovina, Moldova, Montenegró, Szerbia, és Ukrajna (négy régió területével: Chernivetska Oblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast, Odessa Oblast). Projektmenedzsment és kommunikációs cégek nem lehetnek főpályázók, csak alvállalkozók.

A felhívással kapcsolatos legfontosabb információk és adatlapok már elérhetőek a program honlapján: http://www.interreg-danube.eu/calls/calls-for-proposals/second-call-for-proposals .