Ha tizenhat dél-dunántúli település összefog…

Számunkra is meglepően gyorsan sikerült a Mecseki Energia Kör településeinek közös erővel és az Energiaklub segítségével kézzel fogható energetikai beruházások megvalósításáig eljutnia, a stratégiai tervezés után egy-másfél év alatt.

A települések első lépésben azzal nyilvánították ki elkötelezettségüket a káros kibocsátások csökkentése iránt, hogy 2013-ban csatlakoztak az európai Polgármesterek Szövetségéhez. Ezzel vállalták, hogy 2020-ig legalább 20%-kal csökkentik a településeik szén-dioxid-kibocsátását. A cél elérése érdekében az Energiaklub szakmai támogatásával közös Fenntartható Energia Akciótervet dolgoztak ki.

A tervezést hamar konkrét tettek követték: a települések a Mecsek-Völgység-Hegyhát helyi LEADER akciócsoport koordinálásával pályázatot dolgoztak ki annak érdekében, hogy csökkenteni tudják az önkormányzati épületeik energiafogyasztását.

A sikeres pályázatnak köszönhetően mind a 16 település megkezdhette a munkálatokat: napelemek kerültek többek között az alsómocsoládi és a meződi faluház tetejére, külső hőszigetelést kapott pl. a magyarszéki óvoda és a sásdi Városgazdálkodási Iroda, valamint korszerűre cserélték a bikali, magyaregregyi, magyarhertelendi és a mánfai polgármesteri hivatalok nyílászáróit.

A beruházásokon kívül további 16 önkormányzati intézményben, jellemzően óvodákban, iskolákban, polgármesteri hivatalokban és művelődési házakban került sor energetikai auditálásra. Így a települések vezetői szakértői számításokkal és javaslatokkal felvértezve vághatnak majd neki a további korszerűsítéseknek. Az auditor szakemberek minden épület esetében komplex felújításokat javasoltak, amelyek teljes körű megvalósításával összesen 71 tonnával, azaz 5%-kal csökkenhet majd az ezen településeken működő intézmények összes CO2-kibocsátása. Természetesen az egyes épületek szintjén ez jóval nagyobb, 30-40-50%-os megtakarítást jelent.

Mindebből két tanulság biztosan levonható: egyrészt, ha az átgondolt, közös tervezés megtörtént, akkor a többi már megjön szinte magától. Másrészt, a településeknek nem muszáj megvárniuk az energetikai pályázatokat: a közösségi energiás kezdeményezések a vidékfejlesztési, LEADER programokba is beilleszthetőek.

Gratulálunk a Mecseki Energia Körnek, és ezúton is további sok sikert kívánunk!