Csekkcsökkentők Angyalföldön

Magyarországon talán először, egy települési önkormányzat felvállalta, hogy energiatakarékossági tanácsadásban részesíti a kerület rászoruló lakóit. Az Energiaklub 30 Csekkcsökkentő-tanácsadót képzett szeptemberben, Angyalföldön.  

Budapest XIII. kerületének Önkormányzata magasabb lakhatási támogatási összeggel jutalmazza azokat az önkormányzati bérlakásban élő kérelmezőket, akik energiatakarékossági tanácsadásban vesznek részt.

A tanácsadásra az Energiaklub készítette fel a kerület munkatársait 3 napos „Csekkcsökkentő” képzéssel.  A közösen töltött három képzési nap alatt a résztvevők megismerkedtek energetikai, energiahatékonysági fogalmakkal, megtanulták, és saját tapasztalataik alapján felelevenítették, mivel és hogyan lehet spórolni az energiaszámlákon, hogyan lehet elboldogulni a számlákon szereplő fogalmakkal, megtakarítási számításokat végeztek, és gyakorolták a helyszíni energia-tanácsadást.

A tanácsadásra való felkészítéskor az Energiaklub feladata nem csak az új ismeretek átadása volt, sokkal inkább az, hogy segítsen rendszerezni és új megvilágításba helyezni a már meglévő tudást, és segítsen abban, hogy ez a tudás továbbadható legyen.

A tanácsadást elsősorban a kerület szociális intézményeiben dolgozó munkatársak végzik majd.  A családsegítő és gyermekvédelmi szakterületek munkatársainak hatalmas tapasztalatuk van az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, kommunikációban. Ők azok, akik napi szinten segítenek megoldani a lakhatási, iskoláztatási, megélhetési problémákat, segítenek az adósságkezelésében, az energiaszolgáltatókkal való kapcsolattartásban, és még számtalan területén az életnek. És hamarosan energiatakarékossági javaslatokkal, praktikus energiatippekkel is ellátják azokat, akik hozzájuk fordulnak.

Mit csinál az energia-tanácsadó? Elsősorban olyan praktikus tippeket, tanácsokat ad, amelyek pusztán odafigyeléssel, vagy minimális beruházással akár 10%-kal is csökkenthetik a számlát. Ilyenek pl.: a természetes fény kihasználása, a fűtés szabályozása, helyes szellőztetés, takarékos főzés, utólagos ablakszigetelés, ajtóseprű és kompakt fénycső használata.

 

Hová érdemes bekopogtatni a szolgáltatással? A célcsoport beazonosítása kulcsfontosságú feladat, ami a tanácsadók, vagyis a lehetséges célcsoporthoz legközelebb állók ismereteire alapozható. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagi és lakáskörülmények között él az ügyfél, van-e még miből spórolni, van-e lehetősége változtatni, és mennyire motivált a szokásai megváltoztatásában. Az energia-tanácsadás nem ad megoldást minden élethelyzetre, de nagyon jól jöhet például azokban a háztartásokban, ahol jelentősek az energiakiadások, és ahol a lakók kevésbé ismerték még fel a spórolási lehetőségeket.

A képzés valamint a helyszíni energiatakarékossági tanácsadás módszertanát 2012-14 között dolgozta ki az Energiaklub egy nemzetközi, kísérleti projekt keretében. A Csekkcsökkentő képzésről, a tanácsadás módszertanáról a www.csekkcsokkento.hu oldalon olvashat.