CSEKKCSÖKKENTŐ - Energiatanácsadás alacsony jövedelmű háztartásoknak

„Aki szegény, az a legszegényebb,
Fázósságát odadja a télnek”

1924-ben írta József Attila ezeket a sorokat, de az idők során nem sokat kopott a tartalom. Igaz, telente már nem didereg annyi ember, mint egykoron, de ma is számtalan otthonban jelent nehézséget az energiaszámlák kifizetése. Aki pedig egyik napról a másikra osztja be a fillért, az nehezen fektet hatékonyságjavító intézkedésekbe, és sokszor a legalapvetőbb információk sem jutnak el hozzá.

 

 

Leírás:

Háttér

Az Energiaklub kutatása szerint a háztartások közel 20%-ában az energiaszámlák felemésztik a jövedelem nagyjából egyharmadát. A képet tovább árnyalja a KSH jelentése*, amely szerint a létminimum környékén élők fogyasztásában folyamatosan nő a háztartási energiára fordított kiadások részaránya. Ezek közé a háztartások közé nem elsősorban a mélyszegénységben élők tartoznak: több keresővel rendelkező, alacsony jövedelmű, gyermekes családok, vagy egyszemélyes háztartásban élők is küszködnek a rezsiszámlákkal, faluban, kisvárosban, nagyvárosban egyaránt.

Célok és tevékenységek

Projektünk ezeknek az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásoknak kíván segítséget nyújtani energiaszámláik csökkentésében közvetlen, személyes tanácsadással és néhány egyszerű, az energiamegtakarítást szolgáló eszközzel. A projekt legfőbb újdonsága, hogy – Magyarországon talán először – a kiválasztott otthonokba házhoz megy majd az energia-tanácsadás. Így a tanácsadó a lakás sajátosságainak és a lakók megismerése után a helyszínen egyedi, lakásra és családra „szabott”, egyszerű spórolási ötleteket tud adni. A megfogadott jótanácsok és a spórolást segítő kisebb eszközök (pl. kompakt fénycső, hőtükör fólia) pedig évente akár több tízezer forint megtakarítást is hozhatnak.

A megvalósításba az Energiaklub szociális területen működő szervezeteket von be partnerként, ők végzik majd a helyszíni tanácsadást, miután képzés keretében elsajátítják a szükséges ismereteket. A kísérleti (pilot) projekt természetesen nem vállalhatja fel, hogy az ország minden alacsony jövedelmű háztartásába eljusson és segítsen, azt azonban igen, hogy példával és „másolható” mintákkal szolgáljon szociális területen dolgozó szervezeteknek, önkormányzatoknak, vagy akár zöld szervezeteknek.

A projektkonzorciumban 5 országból 8, teljesen különböző profilú szervezet vesz részt. Az energiaügynökségtől kezdve az üzleti és szociális vállalkozáson át karitatív szervezetig sokféle ismeret, munkamódszer és szemlélet képviselteti magát, ami kiváló lehetőség a tapasztalatcserére.

A partnerek (amellett, hogy mindenki saját országában teljesíti a háztartásoknak nyújtott tanácsadást) közös tréninganyagot, munkametodikát és monitoring rendszert dolgoznak ki, a projekt végén pedig a leszűrhető, mások számára is hasznosítható tapasztalatokat útmutató kézikönyvben összegzik majd. A projekt résztvevőinek az is célja, hogy az energiaszegénység elleni megoldások beépüljenek az Európai Unió, valamint a tagállamok stratégiájába, ezért a politikusoknak szóló ajánlásokat is megfogalmaznak.

Néhány országban a kiképzett energia-tanácsadók célzottan a hosszabb ideje munka nélkül lévők közül kerülnek majd ki, itt a munkaerőpiaci visszailleszkedési arány is fontos mutató a projekt szempontjából.

A projektről bővebben a www.csekkcsokkento.hu weboldalon olvashat.

 

Várható eredmények

Közös tréninganyag és tanácsadási módszertan

40 energia-tanácsadó képzése (Magyarországon 8-10 fő vesz majd részt a képzéseken)

4 országban 1600 háztartásban helyszíni energia-tanácsadás (ebből Magyarországon 250 háztartásba jutunk el)

Útmutató kézikönyv hasonló projektek fejlesztéséhez

Szakpolitikai ajánlások az EU és a tagállamok felé

 

A hazai megvalósításban résztvevő partnerek

Habitat for Humanity Magyarország

 

Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete

Budapest, III. kerület

 

A nemzetközi konzorcium tagjai:

Berliner Energieagentur GmbH

Caritasverband für das Erzbistum Berlin e. V.

Changeworks

Energiaklub

e7 Energie Markt Analyse GmbH

KOMOSIE vzw

ENU

 

 

Támogató: Intelligent Energy Europe Program

A publikációk tartalmáért az egyedüli felelősség a szerzőket terheli, és nem szükségszerűen tükrözi az Európai Közösség álláspontját. Sem a Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség, sem az Európai Bizottság nem felelős a tartalmak bárminemű felhasználásáért.

 

 

*Létminimum, 2009, KSH