Energiaszegénység feltérképezése Józsefvárosban

A projekt keretein belül szakmai tanácsadást nyújtunk Józsefváros Önkormányzatának az energiaszegénység felszámolása és az igazságos energetikai átállás felgyorsítása érdekében. Eredményképpen az Önkormányzat pontosabb képet formálhat a kerületben fennálló energiaszegénységről, ami elősegíti a célzottabb intézkedések meghozását.

Tevékenységek a projektben:

  • három alkalommal kapacitásfejlesztő foglalkozást tartunk – jellemzően szociális területen dolgozó – önkormányzati munkatársaknak. A tréning során energetikai ismereteket, energiahatékonysági és energiatakarékossági tippeket osztunk meg, hogy ezeket közvetíteni tudják a veszélyeztetett célcsoportok felé.
  • A tréninget követően a felkészített kollégák 100 veszélyeztetett háztartást látogatnak meg tanácsadás céljából és a kerület energiaszegénységi helyzetének felmérése érdekében.
  • A kerület lakói kérdéseikkel szintén felkereshetik az önkormányzat munkatársát, aki meghatározott ügyfélfogadási időszakban nyújt nekik energiatakarékossági tanácsadást. A veszélyeztetett fogyasztók számára 2 energiatakarékossági figyelemfelkeltő workshopot szervezünk, és kommunikációs kampányban is közvetítünk feléjük energiamegtakarítást segítő ötleteket, tanácsokat.

Az otthonlátogatások és a tanácsadás során szerzett információk alapján a kerület jelenlegi Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervébe (SECAP) energiaszegénységi indikátor felvételét és konkrét célérték kijelölését javasoljuk, emellett a jelenlegi intézkedéseket frissítjük, részletesebben kidolgozzuk.

A projektet az EU Energiaszegénységi Tanácsadó Központja (EPAH) támogatja.