Megjelent egy döntéstámogató eszköz a középületek mélyfelújításához

Az eCentral projekt szakértői által összeállított Épületek felújítása közel nulla energiaigényű szintre innovatív finanszírozási módokkal című útmutató  már magyar nyelven is elérhető.

A rövid, jól strukturált elektronikus kiadvány abban kívánja támogatni az önkormányzati döntéshozókat és szakembereket, hogy elkerülhessék a középület-felújítási projektek buktatóit és elköteleződjenek a mélyfelújítások iránt. A középületek hatékonyságának javításával a közintézmények energiát takarítanak meg, és egyben példát is mutatnak másoknak. Az útmutató a felújítások négy szakaszához (előkészítés, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) külön-külön ad iránymutatást és ellenőrző listák segítségével támogatja az önkormányzatokat a tökéletes folyamat-menedzsmentben.

Ugyanakkor egyre nagyobb probléma a pénzügyi háttér megteremtése, ezért a kiadvány a finanszírozási lehetőségek közötti választásban is segítséget nyújt:

Információt ad továbbá a közel nulla energiaigényű épületek innovatív finanszírozási módok segítségével történő felújításáról, azaz a köz- és magánszféra közötti partnerségről (PPP), az energiahatékonysági szerződésekről (EPC) és a közösségi finanszírozásról (KF). Az útmutató szakpolitikai elemzéseken, a horvátországi, magyarországi és szlovén mintaprojektek tapasztalatain és korábbi kutatások eredményein alapulva készült el.

Az útmutató linkek segítségével az eCentral és más projektek keretében elkészített további anyagokkal biztosítja az egyes témákban való további elmélyedést, tájékozódást.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]