Talált pénz az Önkormányzatoknak

Vajon miért gondolta úgy több, mint 300 európai település, hogy érdemes a Display programhoz csatlakoznia? Valószínűleg azért a lehetőségért, amit a magyar önkormányzatoknak is nyújthat a program: a Display segítségével évente több millió forint megtakarítás érhető el az alacsony hatékonyságú önkormányzati épületek kiszűrésével. A Display kampány most új, magyar nyelvű weboldallal és ingyenes hozzáférhetőséggel indul Magyarországon.

Azt ma már mindenki elismeri, hogy az egyre gyorsabban zajló éghajlatváltozás fő okozója a légkörbe kerülő CO2 magas szintje, azt azonban kevesen tudják, hogy ezért épületeink pazarló vagy nem megfelelő energiafelhasználása is nagyban felelős. Európában ugyanis az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért is foglalkozik kiemelten az Európai Unió a lakások, közintézmények energiahatékonyságával.

 

Az európai Display kampány 2004-ben indult azzal a céllal, hogy a programhoz csatlakozó önkormányzatok épületeiben radikálisan lecsökkenjen az energiafelhasználás és vízfogyasztás, így a kibocsátott káros anyag szintje. Ezt a Display két módon képes befolyásolni: egyrészt segíti a hatékony energiamenedzsment kialakítását, másfelől az önkormányzati épületek használóira hat, a takarékosabb energiafelhasználást ösztönözve. A Display tulajdonképpen egy egyszerűen kezelhető online számítási módszer, amely egy plakát segítségével látványosan és érthetően mutatja be az önkormányzat adott épületének víz-, és energiafogyasztását, illetve CO2 kibocsátást. A Display az épülettípus alapján egy A-tól G-ig tartó skálán is minősíti az épületet, ahogyan azt háztartási berendezéseink energiacímkéin már megismerhettük. A kifüggesztett plakátokon az érdeklődő dolgozók, diákok (vagy éppen a hivatali épületbe, önkormányzati sportcsarnokba látogatók) azokról az egyszerű vagy összetettebb lépésekről is olvashatnak, amelyekkel fogyasztáscsökkentés érhető el. Ezek sok esetben a pazarló fogyasztási szokások megváltoztatását is jelentik.

 

Hazánkban először Nyíregyháza készítette el a Display plakátokat 28 intézményére. A város költségvetését évente 1,4 milliárd forinttal terheli meg az önkormányzathoz tartozó intézmények energiaellátása. A megtakarítási potenciál nagyságrendjét jól tükrözik a számok: az épületek 1 fokos fűtési hőmérséklet csökkenésétől 6 százalékos, azaz évi 60-70 millió forintos megtakarítást remélnek. Nyíregyháza mellett mára Európa szerte több, mint 300 önkormányzat döntött úgy, hogy közel 10.000 középülete energiafelhasználását a Display segítségével csökkenti. A hazai településeket a programhoz tartozó módszertanok mellett most az is ösztönzi a csatlakozásra, hogy a plakát alapjául szolgáló webes számítási eszköz ingyenesen érhető el. A program magyar nyelvű weblapjáról számtalan ötlet mellett kommunikációs segédanyagok is letölthetők, melyek szintén az energiahatékonyságra ösztönözés kiváló eszközei lehetnek.

 

Az európai Display kampány hazai koordinációját az Energiaklub és a VÁTI Nonprofit Kft.

Információszolgáltatási Igazgatóság vállalta fel. Reményeik szerint országszerte egyre több önkormányzati épületben fogunk találkozni helyi Display plakátokkal – és nem csak elolvassuk, de meg is fogadjuk az azokon olvasható fogyasztáscsökkentő tanácsokat!

 

További információk a http://display.vati.hu/ oldalon érhetők el.