Webinárium: Települési energiatervezés és az energiaszegénység kezelése

  • Dátum
  • Helyszín
    online
  • Részvételi díj
    ingyenes

Az online eseményen a lengyel Bydgoszcz város példáján mutatjuk be, hogyan kerülhetnek közelebb a települések az energia-önellátáshoz. Előadónk betekintést nyújt az energiatermelés és az energiahatékonyság területén megvalósult és tervezett tevékenységekbe és beruházásokba is. A második részben az energiaszegénység problémájával foglalkozunk - egy olyan jelenséggel, amely a jelenlegi helyzetben egyre több városi lakost érint, és amely ellen helyi szinten kell fellépni.

Bydgoszcz régóta az klímasemlegesség elérésére törekszik. 2007 és 2020 között számos projektet valósított meg, többek között az infrastruktúrával, környezetvédelemmel, az épületek energetikai felújításával, a megújuló energiaforrások fejlesztésével, az energiahatékonyság növelésével, a lakosok szemléletformálásával, az energetikai helyzetükkel kapcsolatos információgyűjtéssel, a káros széndioxid-kibocsátás csökkentésével stb. kapcsolatban. 2011-ben a város csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége kezdeményezéshez, amely erkölcsi elkötelezettséget jelent az éghajlatvédelem iránt, és Bydgoszcz hosszú távú fenntartható fejlődési stratégiájának eredménye. 2016 óta működik Bydgoszczban az Energiagazdálkodási Csoport, és a város arra törekszik, hogy olyan várossá váljon, ahol minden lakos megtalálja a fejlődéshez szükséges feltételeket 2030-ban.

Az energiaszegénység fogalma Európa-szerte egyre ismertebb. Az Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) az érdekeltek együttműködési hálózata, amelynek célja az energiaszegénység felszámolása és az európai helyi önkormányzatok igazságos energetikai átállásának felgyorsítása. Küldetése, hogy az energiaszegénységgel kapcsolatos európai szakértelem központja legyen a helyi önkormányzatok és más érdekeltek körében.

Előadóink:

Michał Gruszczyński jogász, közigazgatási szakember, a Bydgoszczi Városháza Energiagazdálkodási Csoportjának ellenőre. 5 éve dolgozik az önkormányzattal, napi szinten foglalkozik a legtágabb értelemben vett energetikai joggal, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások tervezésével és megvalósításával Bydgoszcz városában és nemzetközi projektekben.

Dora Biondani a Climate Alliance projektmenedzsereként dolgozik az Energiaszegénység Tanácsadó Központban (EPAH), amely az Európai Bizottság által az Európai Parlament felkérésére működtetett uniós kezdeményezés az energiaszegénység felszámolására és az európai helyi önkormányzatok igazságos energetikai átállásának felgyorsítására. Dora mérnöki mesterdiplomával és MBA diplomával rendelkezik az energia és fenntarthatóság területén.

Az előadások angol nyelven zajlanak, magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk! A Zoom linket a résztvevőknek a regisztrációt követően küldjük el, a rendezvény előtti napon.

Regisztrálni 2024.03.11-ig lehet, a következő linken: https://forms.gle/FSqF7J1JZHb5cNMP7

Az eseményt Ready4NetZero projekt keretében szervezzük, amely a lengyel "Energie Cités"/PNEC Önkormányzatok Lengyel Hálózata által koordinált kezdeményezés. Projektpartnerek: Ecologic Institute/ ECOLOGIC (Németország), Energiaklub Szakpolitikai Intézet / ENERGIAKLUB (Magyarország), Energy Cities/ OER (Románia), az Északnyugat-Horvátországi Regionális Energia- és Klímaügynökség/ REGEA (Horvátország).

A projekt a németországi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) Európai Klímavédelmi Kezdeményezésének (EUKI) keretében és támogatásával valósul meg.

Fotó: Mariusz Guć, a Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International licensz alapján.