Hogyan gyorsítsuk az energiaátmenetet Magyarországon?

 • Dátum
 • Helyszín
  online
 • Részvételi díj
  ingyenes

A Magyar Természetvédők Szövetsége online konferenciát szervez, amelyben társszervezőként veszünk részt. A 2. panelbeszélgetést szervezzük, melynek témája az energiahatékonyság épületekben, a klíma- és szociális politika összehangolása.

Magyarország 2050-re klímasemlegességet vállalt, ennek útitervét az EU-nak nemrég benyújtott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában (NTFS) részletezte. A klímacsúcs kapcsán vállaltak és az EU új klíma-energiapolitikai javaslatcsomagja, a Fit for 55 fényében a tagállamoknak, így hazánknak is erősítenie kell a köztes (2030-as) célokat és intézkedéseket, ha érdemben előre akar lépni az energiaátmenetben. A konferencián három panelben, három témakörben - szakpolitikai ambíciók és válaszok, energiahatékonyság és megújuló energia - körbejárjuk az energiaátmenet gyorsításának kihívásait, kérdéseit. Az Energiaklub által szervezett 2. panel támogatója a European Climate Fund.

PROGRAM:

9:00 - 9:05 Megnyitó - Éger Ákos, ügyvezető elnök, MTVSZ

9:05 - 9:30 Nyitó előadás: Hogyan készül a magyar klíma- és energiapolitika NTFS végrehajtására és a 2030-as célok növelésére a Fitfor55 kapcsán?  ITM (felkérés alatt)

9:30 - 10:40 1. Panel: A magyar klíma- és energiapolitika kihívásai és lehetséges válaszai ma és holnap (az energiaátmenet és klímasemlegesség érdekében, 2030 és 2050)

Felvezető előadások (10-15 perc/előadás):

 • Huszár András, igazgató, Green Policy Center 
 • Bart István, igazgató, Klímastratégia 2050 Intézet    
 • Botár Alexa, éghajlat és energia programvezető, MTVSZ

Panelbeszélgetés, Q&A résztvevőkkel. Panel moderátor: Éger Ákos, MTVSZ

 

10:40 - 10:50: Rövid szünet

 

10:50 - 12:00  2. Panel: Energiahatékonyság épületekben: Hogyan lehet(ne) a klíma- és szociális politikát összehangolni annak érdekében, hogy a Fit for 55 céljai meg tudjanak valósulni?

Felvezető előadások (10-15 perc/előadás):

 • dr. Szabó László, főosztályvezető, ITM: EU-s új irányok hatásai a magyar szakpolitikákra, álláspont az új épületenergetikai (EPBD), energiaadózási (ETD) stb. irányokkal kapcsolatban (megerősített előadó)
 • Koritár Zsuzsanna, ügyvezető igazgató, Magyar Energiahatékonysági Intézet: A Fitfor55 hatásai az épületenergetikai szektorra, az Épületenergetikai Irányelv (EPBD) várható újításai
 • Feldmár Nóra, Habitat for Humanity Magyarország: Sérülékeny társadalmi csoportok kihívásai az új szabályozásoknak való megfelelésben

Panel moderátor/felvezetés: Méhes Martina, ügyvezető és szakmai igazgató, Energiaklub

Panelbeszélgetés, Q&A résztvevőkkel

 

12:00 - 13:10   3. Panel: Megújulók szerepe a klímasemlegességig tartó energiaátmenetben - a Fitfor55-hoz és NTFS-hez ambíciónövelés

Felvezető előadások (10-15 perc/előadás):

 • Alföldy-Boruss Márk, energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár, ITM: A megújuló energia szerepnövelése megvalósítása a hazai közép- és hosszútávú stratégiákban és szakpolitikákban - (Fitfor55-hoz és NTFS-hez ambíciónövelés) (felkérés alatt)
 • Fabók Márton, Közösségi Energia Szolgáltató (KESZ): Hogyan válhat a közösségi energia az klímasemlegességbe való átmenet húzóerejévé
 • Mezősi András, kutató főmunkatárs, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK): A megújulók, különösen a napenergia szerepe az átmenetben
 • Harmat Ádám, WWF Magyarország: A biomassza szerepe a közép- és hosszútávú energiaátmenetben 

Panelbeszélgetés, Q&A résztvevőkkel. Panel moderátor: Éger Ákos, MTVSZ

 

13:10 - 13:15     Zárás - Éger Ákos, MTVSZ

 

Az online konferencián a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. A Zoom linket a regisztráltaknak e-mailben kapják meg december 6-án.

Jelentkezés december 6 éjfélig: https://forms.gle/X7eeXFQ84BTs1xgn9