Sikeresen lezárult a Multiply projekt rendezvénysorozata: elkészült négy önkormányzat Energiaterve

A MULTIPLY projekt keretein belül szervezett tudásmegosztó rendezvénysorozatunk utolsó állomásán a résztvevő önkormányzataink bemutatták Energiaterveiket és a politikai kommunikáció jelentőségéről tanulhattak. A workshopot követően jelenlévők személyesen is tanúi lehettek, hogy Ajka város hogyan őrizte meg ipari arculatát, élhetővé és zöldebbé téve mindeközben a települést.

A workshop nyitásaként az Energiaklub szakértője röviden bemutatta a Multiply projekt keretein belül elkészült négy Energiatervet, melyek azért igazán egyedülállók, mert az önkormányzatok az Energiaklub támogatásával, de nagyrészt önállóan dolgoztak. A terveket kidolgozó települések elsősorban energiahatékonysági célszámokat fogalmaztak meg: 2030-ra a fűtés, villamos energiafogyasztás és közlekedés területen átlagosan 22%-kal kívánják csökkenteni a kibocsátásaikat/energiafogyasztásukat. A célkitűzésen túl a tervek tartalmazzák nemcsak az elérésükhöz szükséges konkrét intézkedéseket, de azok finanszírozási hátterét is.

Az Energiatervek bemutatását követően az önkormányzatok csoportokban dolgoztak. Megvitatták a terveik erősségeit és gyengeségeit, és közösen kerestek megoldást az esetlegesen felmerülő kihívásokra. A csoportmunka eredményeként kiderült, hogy az önkormányzatoknak két fő nehézsége akad: kihívásként tekintenek a megfogalmazott intézkedéseikhez szükséges pénzügyi forrás előteremtésére, valamint a lakosság és a gazdasági szereplők cselekvésre buzdításáról tartanak, mivel rájuk nincs közvetlen ráhatásuk.

A csoportmunka után egy kommunikációs szakértőtől tanulhattak a résztvevők arról, hogy milyen egy jó beszéd, ehhez hogyan fogalmazzák meg hatékonyan az üzeneteiket, továbbá szó esett a testbeszéd jelentőségéről is. A hallottakat ezután a gyakorlatba is átültették: az Energiatervet készítő önkormányzatok feladata az volt, hogy egy képzeletbeli lakossági fórumon próbálják meg a helyieket az Energiaterv ügye mellé állítani és megszerezni támogatásukat. Az önkormányzati döntéshozók elő is adták a rövid beszédeket, míg a workshop többi résztvevője a fiktív fórum résztvevőjeként provokatív kérdéseket tehetett fel az előadóknak.

A 'lakossági fórum' imitációja

A workshop és az egész eseménysorozat lezárásaként meglátogattuk a volt kriptongyárat, a Bakonyi Erőművet, a volt sportpályán létesült közösségi kertet, valamint néhány új és felújított sportlétesítményt is. Beszámolónk erről bővebben itt olvasható.

A jó példákat és érdekességeket Ajka Város Önkormányzata szervezésében tekinthettük meg. Köszönjük!


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Győri Kata [email protected]
Pej Zsófia [email protected]