MULTIPLY- Online workshop az Energia Tervek elkészítéséről

A MULTIPLY projekt egyik legfontosabb alappillére a 6 állomásos workshop-sorozat, ahol a projektben résztvevő önkormányzatoknak lehetőségük van a közlekedés, energiatervezés és fenntartható területhasználat területén szerzett tudásuk és jó példáik átadására. Azok az elkötelezett települések pedig, akik településüket egy fenntarthatóbb úton szeretnék elindítani vagy fejleszteni, itt szerezhetik meg később a gyakorlatba átültethető tudásukat. Sajnos a jelenlegi, járványügyi helyzetre való tekintettel a személyes találkozóink szünetelnek, azonban az Energiaklub munkatársai egy online workshop formájában, még, ha csak virtuális formában is, de újabb lehetőséget biztosítottak - az 1. Önkormányzati döntéshozói workshop után - az önkormányzatoknak a találkozásra.

Az április végén megrendezett Skype beszélgetés fő témája a projekt keretein belül létrehozandó Energia Tervek kidolgozása volt, mely gyakorlatilag a résztvevő települések/településrészek szén-dioxid kibocsátás és energiafogyasztás területén tervezett csökkentési terveit és az ezekhez társuló intézkedéseket foglalja keretbe. Az Energia Terveknek magába kell foglalni a CO2 és energiafogyasztás csökkentési célokat az energiafelhasználás, közlekedés és területhasználat szempontjainak figyelembe vételével, a célkitűzések megfogalmazásán túl pedig a végrehajtáshoz konkrét intézkedéseket kell megfogalmazniuk és azok megvalósításához elengedhetetlen finanszírozási és kommunikációs stratégiának is kidolgozásra kell kerülnie. Az Energia Terv céljainak számszerűsítését, egy, a projekt keretein belül fejlesztett Excel alapú kalkulátor segíti.

Az online workshopon mind az Elkötelezett, mind pedig a Példamutató kategória településeit/kerületeit legalább egy energiatervezés vagy településfejlesztés terület szakértője képviselte és az előző találkozáshoz hasonlóan a résztvevők újfent bizonyították elhivatottságukat és rendkívüli motiváltságukat. Győri Kata, a MUTLIPLY projekt vezetője, prezentálta az Energia Terv koncepcióját, céljait, annak felépítését, a prezentációt pedig egy rövid útmutatóval zárta az Excel kalkulátor használatáról. Az előadás után a résztvevőknek lehetőségük nyílt felmerülő kérdéseik tisztázására, illetve, annak a kérdésnek a megvitatására, hogy elöljáróban hol látnak nehézsége(ke)t az adatok beszerzésében és az Energia Terv kidolgozásában.

Összességében az online workshop kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevő önkormányzatok és az Energiaklub még ebben a nem mindennapi helyzetben is folytathassa közös munkáját és megkezdődhessen a települések energiatervezésének folyamata. Az Energia Tervek megalkotása alapvetően az önkormányzatok önálló feladata lesz, azonban az Energiaklub a kidolgozáshoz folyamatos szakmai támogatást nyújt. A workshoppal kezdetét vette a projekt egyik legizgalmasabb része, amikor is az önkormányzatok az egymás között megosztott tapasztalatokból és jó példákból inspirálódva, tudásukat a gyakorlatban is kamatoztatni tudják és konkrét lépéseket tesznek a fenntarthatóbb és energiahatékony, vagyis klímabarát működés felé.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Győri Kata [email protected]
Pej Zsófia [email protected]