Közös munkával a települések fejlesztésért workshop-sorozat 1.rész

Az év első hónapját egy tanulságos workshoppal zártuk a Multiply projektünkben résztvevő önkormányzatokkal a Magnet Közösségi Házban. Az esemény hat részes képzés-sorozatunk első állomása, ahol az integrált városfejlesztési lehetőségekről, energiahatékonysági szempontokról és annak finanszírozási lehetőségeiről gondolkodtunk együtt.

 

Az év első hónapját egy tanulságos workshoppal zártuk a Multiply projektünkben résztvevő önkormányzatokkal a Magnet Közösségi Házban. Az esemény hat részes képzés-sorozatunk első állomása, ahol az integrált városfejlesztési lehetőségekről, energiahatékonysági szempontokról és annak finanszírozási lehetőségeiről gondolkodtunk együtt.

A műhelymunkák keretein belül az önkormányzatok számára lehetőség nyílik a közvetlen kommunikációra és az értékes tapasztalatcserére, így a program végére szakértők segítségével és egymástól egyaránt tanulva, a fejlesztéseik kapcsán felmerülő problémáikra konkrét megoldásokat dolgozhatnak ki.

Az önkormányzatok közül Ajka, Budaörs, Szarvas, Sopronkövesd, valamint a budapesti II. és XIII. kerület képviseltette magát az egész napos program alkalmával. A települések a projekt korábbi szakaszában pályázhattak a Példamutató és Elkötelezett települések kategóriájában, ez utóbbiak a projekt végére saját Energia Tervet dolgoznak ki.

A workshopon a települések és a budapesti városrészek bemutatták eddig megvalósult városfejlesztési intézkedéseiket és jövőbeni terveiket és kihívásaikról is beszéltek, melyeken, mint kiderült, közösen osztoznak. Az integrált városfejlesztést – azaz az energiahatékonysági, fenntartható közlekedési és várostervezési szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket mindannyian elsődleges fontosságúnak tartják, működésükbe, terveikbe folyamatosan beépítik ennek elemeit. Ilyen jó gyakorlat például a zöld területek bővítése iránti folyamatos törekvés, melyre jó példa az ajkai bányakert, ahol a barnamezős területeket közösségi kertté alakították vagy a régi szeméttelep rekultiválásával létrejövő napelempark Szarvason. Budaörsön és Sopronkövesden az önkormányzat a zöld területek megóvása érdekében területeket vásárol, így elkerülve a beépítésüket.

A lakott területeken belüli általános- és teherforgalom csökkentést és a kerékpárhálózat fejlesztést minden résztvevő önkormányzat fontosnak tartja. A középületek esetében már szinte mindenhová telepítettek napelemeket és a megújulós rendszerek további bővítését tervezik, a 13. kerületben pedig az országban elsőként már passzív óvoda is működik. Szemétszedési akciókkal és szemléletformálási kampányokkal igyekeznek a lakosságot bevonni – mint amilyen Sopronkövesden a Zöldszívű falu, a 13. kerületben az AngyalZÖLD vagy a 2. kerületben a Komposztáló Kerület program. Szarvason egyedülálló megoldással termálvíz-kutakból biztosítják a középületek fűtését, a holtágból visszanyert vízzel öntözik a parkokat, valamint csapadékvíz-tározókat terveznek kialakítani. A kivezetett panelprogram hiányát mindenütt érzik, ám van, ahol az önkormányzat saját finanszírozásból folytatja azt, mint Ajka és Budaörs esetében. A közösségi közlekedés használatára az ösztönzés legjobb módszere Budaörs szerint, ha ingyenes, ahogyan az a városban már több éve megvalósult.

A délután folyamán szakértőnk a Magyarországon még kevéssé kihasznált finanszírozási lehetőségekről tartott előadást, majd a választást megkönnyítendő döntéshozatali ábrát is bemutatott.

Ezen a területen is sor került konkrét jó példák megosztására, például Ajkán sikerült egy óvodafelújítás érdekében külföldi magántőkét és hazai emberi erőforrást egyaránt bevonva könnyíteni az önkormányzatra háruló pénzügyi terheken. Végül egy ESCO cég képviselője adott konkrét tanácsokat és példákat az energiahatékonysági szerződések lehetőségeinek kihasználására.

Február 11-én a nyertes települések díjátadójára is sor kerül, márciusban pedig folytatódik a programsorozat, amikor majd Szarvas látja vendégül a csoportot, és megkezdődhet a településekre, valamint városrészekre vonatkozó Energia Tervek kidolgozása.

 

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]