MULTIPLY- Milyen intézkedésekkel valósíthatjuk meg az Energia Terveket? online workshop

Újabb online találkozóra került sor a MULTIPLY projektben részvevő önkormányzatok között. A Zoom-on megrendezett workshop fókuszában ezúttal a projektben elkötelezett településként résztvevő önkormányzatok energia tervei álltak, amiken az önkormányzatok a workshop sorozat keretein belül egymást segítve dolgoznak az Energiaklub szakmai támogatásával. A mostani online rendezvény az akcióterv kidolgozásán belül arra összpontosult, hogy az önkormányzatok milyen intézkedésekkel tudják energiafogyasztásukat és szén-dioxid kibocsátásukat 2030-ig jelentős mértékben lecsökkenteni.

Az egész napos workshopon a korábbi rendezvényeken már jól összeszokott csapat dolgozott együtt, ezúttal az Energia Tervet készítő önkormányzatok, vagyis Ajka, Budapest II. kerülete, Sopronkövesd és Répceszemere önkormányzatainak képviseletével.

Az online találkozó egy interaktív feladattal kezdődött, amely során minden önkormányzat az online MIRO Board segítségével, virtuális post-iteken gyűjtötte össze, hogy milyen nehézségekbe ütközött az Energia Tervek eddigi kidolgozása során. A tervek kidolgozásával eddig jellemzően mindenki a helyzetelemzés részig jutott, a közös feladat eredményeként elmondható, hogy a legnagyobb korlátok az energiafogyasztási és egyéb, a kidolgozáshoz szükséges adatok rendelkezésre állásával adódtak. Az adatokkal egyrészt probléma, hogy sok esetben abszolút ne állnak rendelkezésre, vagy ha igen, akkor jellemző, hogy nem egységesen vannak gyűjtve, vagy nem digitális formában. Szinte az összes önkormányzat esetében problémaként merül fel még emellett a humán erőforrás hiánya, kifejezetten a jelenlegi pandémiás helyzetben, ami új kihívások elé állította az önkormányzatokat.

A feladat második részével a tervek kidolgozását, annak naposabb oldaláról próbáltuk megközelíteni és megkérdezni az önkormányzatokat, hogy szerintük mi működött jól az eddigi munkájuk során és milyen előnyeit látják annak, hogy energia akciótervük születik. Az eredmények azt mutatják, hogy először is az egymástól tanulásnak köszönhetően nagyon jó kapcsolati háló alakult ki az önkormányzatok között az egymásnak nyújtott szakmai segítségnyújtás során. Másik pozitív kimenete a terveknek, hogy az önkormányzatok rájöttek az adatgyűjtés fontosságára és többen fontolóra veszik egy egységes, minden helyi intézményt átfogó energiamonitoring rendszer kiépítését, amely biztosíthatná a jövőben az adatok átláthatóságát.  A résztvevők emellett kiemelték, az Energiaklub szakmai támogatásának fontosságát, ami hozzásegítette őket ahhoz –ahogy fogalmaztak- ’lelkes laikusokként’ egy konkrét energia akciótervet dolgozzanak ki.

A workshop további részeiben két szakértői előadást halhattak résztvevők, az elsőt Severnyák Krisztinától, aki a résztvevő települések középületeinek készített megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozása során szerzett tapasztalatait osztotta meg. A második szakértői prezentációt Dr. Sáfián Fanni, a Magyar Energiahatékonysági Intézet szakértője tartotta, aki pedig arról beszélt, hogy hogy hozhatják ki az önkormányzatok épület felújításaikból a legtöbbet és kerülhetik el az úgynevezett lock-in hatást.

''Dr. Sáfián Fanni előadása az épületfelújítások lock-in hatásának elkerüléséről''

A workshop egyik célja volt, hogy a önkormányzatok elkezdjenek dolgozni azon, hogy Energia Terveikben kitűzött csökkentési céljaikat milyen beavatkozásokkal érhetik el. Az energiahatékonyság, közlekedés és területhasználat területén lehetséges beavatkozásokról Győri Kata, az Energiaklub szakértője tartott előadása adott kiindulópontot. Ez után az önkormányzatok egy újabb MIRO Board feladat keretén belül jegyezték fel ötleteiket arra vonatkozóan, hogy az Energia Tervek három fókuszterületén milyen intézkedéseket terveznek végrehajtani. Az önkormányzatok újfent bizonyítva elkötelezettségüket és szakmai rátermettségüket számos kiváló és ambíciózus ötlettel álltak elő, csak néhány példát kiemelve az egyes területekről:

Energiahatékonyság

  • városi energia ellátó rendszerek átalakítása, megújuló energiaforrások alapozva
  • önkormányzati energia adatbázis kiépítése
  • napelempark telepítése önkormányzati területekre
  • energetikai szaktanácsadó iroda létrehozása

Közlekedés

  • elektromos falugondnoki busz beszerzése
  • e-gépjármű töltők telepítése
  • autómentes övezetek/utcák létrehozása

Egyéb (területhasználat, szabályozás stb.)

  • Fenntartható Energia és Klímaakcióterv (SECAP) kidolgozása az Energia Tervekre alapozva
  • zöldtetők, zöldhomlokzatok kialakítása az önkormányzati épületeken
  • lakosság klímatudatosságának növelése szemléletformáló kampányokon keresztül

Az újabb eredményes eszmecsere után, az önkormányzatok részleteiben is kidolgozzák intézkedésötleteiket. A MULTIPLY projekt 6 állomásos workshop sorozatának lezárásaként pedig tavasszal újra találkoznak, ahol már végleges terveiket mutatják be egymásnak.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Győri Kata [email protected]