MULTIPLY- Workshop az önkormányzati szakértők számára Szarvason, 1. rész

A Multiply 6 állomásos workshop-sorozata végre személyes formában folytatódhatott a projektben résztvevő egyik példamutató településen, Szarvason. A kétnapos rendezvény meghívottjai ezúttal az projektben résztvevő önkormányzatok műszaki szakemberei voltak, akik szakértői előadások, csoportmunkák és tanulmányutak során bővíthették tudásukat.

A rendezvényen már jól összeszokott csapat üdvözölte egymást Ajka, Budaörs, Répceszemere, Sopronkövesd, Szarvas és Budapest II. kerületének önkormányzataitól. A két napos rendezvény első napján a házigazda, Szarvas Város Polgármesteri Hivatala látta vendégül a csapatot. A résztvevők különböző szakértői előadásokon vettek részt az energiahatékonyság fontosságáról az EU klímacéljainak elérésében, a közel nulla energiaigényű épületek szabályozási környezetéről és eszközeiről, és az önkormányzatok zöldebb közbeszerzési lehetőségeiről. Volt szó továbbá az integrált településtervezés jó gyakorlatairól, tervezési alapelveiről és arról is, hogy az integráltságnak hogyan kellene megvalósulnia szervezeti szinten az önkormányzat egyes részlegei között. A településeik tipikus problémáira, tervezési kihívásaira a résztvevők csoportmunka keretében próbáltak közös megoldásokat keresni.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt a helyi biogázüzem meglátogatására, amely 4,17 MW villamos teljesítményével Magyarország legnagyobb és legmodernebb biogázüzeme. Ezután Szarvas egyik termálkútjának megtekintésére került sor, amely egyike azon létesítményeknek, melyek a város fűtését geotermikus energia alapon biztosítják.

1. ábra Látogatás a szarvasi biogázüzemben

A workshop második napja a békésszentandrási Hármas-Körösön található duzzasztó és vízierőmű meglátogatásával vette kezdetét. A 2 MW teljesítményű kisvízerőmű a villamosenergia termelésével körülbelül 3000 háztartás energiaigényét képes biztosítani.

A szakmai műhelymunka Békésszentandráson folytatódott a projekt keretén belül négy önkormányzat által vállalt Energiaterv kidolgozásának járulékos hasznairól. Ezt csoportmunka követte, ahol az Energiaterv kidolgozásának ütemterve és az ehhez tartozó elvárások, illetve a terv első, leíró részéhez szükséges iránymutatás került bemutatásra. Ezután az önkormányzatok a terv kidolgozásának egyes lépéseihez próbáltak az önkormányzaton belül olyan szakértőket javasolni, akik az egyes szakmai lépések felelősei lehetnek. Az interaktív csoportmunka után az Energiaterv energiafogyasztási és CO2 kibocsátási kalkulátorhoz szükséges adatok begyűjtésének nehézségeiről és esetleges megoldásairól beszélgettek a résztvevők. A közös kihívások és megoldási lehetőségek megfogalmazása során számos jó példa és hasznosítható praktikák hangzottak el.

A szakértői csoport első találkozója igazán eredményesnek bizonyult, ahol a résztvevők az előadások, közös műhelymunkák és energetikai projektek látogatása során bővíthették tudásukat és oszthatták meg egymással tapasztalataikat. A rendezvénnyel fontos mérföldkőhöz érkezett el a projekt, ugyanis az egyik legfontosabb kimenetét adó Energiaterv feladatainak és ütemtervének tisztázásával, Ajka, Sopronkövesd, Répceszemere és Budapest II. kerületének önkormányzatai megkezdhetik első lépésüket a településük energiafogyasztási és CO2 kibocsátás csökkentési céljaik kidolgozásában és elérésében egy tisztább településért.

 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőinek!
Győri Kata [email protected]
Pej Zsófia [email protected]