Szélerőművek és a METÁR tender

Az Energiaklub számára készült jelen tanulmányban Diallo Alfa, a REKK kutató főmunkatársa, a szélerőművek magyarországi METÁR tenderben való versenyképességét vizsgálja. Az elemzés alapjául a REKK által az Energiaklub számára készített modellezés szolgál, amely a szélerőművi és naperőművi kapacitások magyar villamosenergia-piacra gyakorolt hatását elemzi: a referencia forgatókönyvként alapján Magyarország 2030-ra 1 GW szélerőművi, illetve 12 GW naperőművi kapacitással fog rendelkezni.

Az elemzés három kulcskérdést vizsgál: mennyire lennének versenyképesek a 2030-ra épülő új szélerőművek a METÁR tenderen, milyen módon lehetne a METÁR rendszert igazságosabbá tenni a nap- és szélerőművek között, valamint szükség van-e egyáltalán METÁR támogatásra a szélerőművek megvalósításához. Illetve, a tanulmány arra is kitér, hogy egy szélerőművek számára is nyitott METÁR aukción a szélenergia versenyképes lenne a napelemekkel, kiegyenlített versenyre számíthatunk a két technológia között. Azonban a jelenlegi METÁR aukció felépítése alapvetően a napelemeknek kedvez a szeles projektekkel szemben.

Továbbá, az eredmények azt mutatják, hogy az új szeles kapacitások valószínűleg piaci alapon is megvalósulnának, mivel a szeles projektek támogatási igénye jóval alacsonyabb, mint a napelemeseké. Ennek megfelelően, a METÁR rendszer reformja jelentős előnyt biztosítana a szélenergiának a napelemekkel szemben, és igazságosabb versenyfeltételeket teremtene.