Szegénység vagy energiaszegénység? - Az energiaszegénység definiálása és kezelése Európában és Magyarországon

Az utóbbi néhány évben egyre többet hallhatunk az energiaszegénységről, mint növekvő problémáról, mely fenyegető következményekkel jár, s amely ellen a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban intézkedéseket kell hozni. Része a kormányzati kommunikációnak, fel-felbukkan szakmai anyagokban, fűtési szezonban pedig találkozhatunk vele a médiában is. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy tulajdonképpen mi is ez a jelenség, hogyan definiálhatnánk, vagy mennyire jelentős ez a probléma valójában.

Cél:

Kutatási projektünket azzal a céllal indítottuk, hogy elősegítsük az energiaszegénység hazai definíciójának megszületését, illetve az érintettek körének meghatározását, valamint hogy konstruktív vitát indítsunk el a kérdésben.

Célcsoport:

A projekt keretében elkészült anyagokat ajánljuk szakmai szervezeteknek további egyeztetésre, valamint a vonatkozó szakpolitika (szociál- és energiapolitika) alakítóinak, döntéshozóinak a benne foglaltak megismerésére, megfontolására.

Leírás:

Kutatási projektünkben tanulmányozzuk az energiaszegénység definícióját és kezelésének eszközeit az Európai Unió tagállamaiban, és szakmai egyeztetéseket folytatunk hazai karitatív szervezetek bevonásával. Az elérhető statisztikai adatok alapján vizsgáljuk az energiaszegénység jellegzetességeit Magyarországon és javaslatot teszünk egy hazai definícióra.