Az Igazságos Átmenet Alap forrás elosztásának támogatása

Az Energiaklub, mint partner 2023.01.01. és 2024.08.31. közt valósítja meg a “Support to the implementation of the Just Transition Fund in Hungary” c. projektet, mely az Igazságos Átmenet Alap pénzügyi forrásainak allokálásában támogatja a Miniszterelnökséget és az Energiaügyi Minisztériumot. A projekt egy 5 tagú konzorciumi partneségben valósul meg a hollandiai székhelyű Trinomics vezetésével, magyar részről az Energiaklub mellett a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont (REKK), és Pécsi Tudományegyetem és Miskolci Egyetem részvételével.

A projekt megbízója a DG REFORM, kedvezményezettjeink a Miniszterelnökség és az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikai főosztálya.

Az Igazságos Átmeneti Alapra hazai részről Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye jogosult és technikai segítségnyújtást kért annak érdekében, hogy rendelkezésre álló összesen körülbelül 100 milliárd Ft-os keretösszeg a megfelelő célokra kerüljön felhasználásra.

A projektben Baranya megyét az alábbiakban támogatjuk:

  • a forrásokra jogosult és potenciális érintettek megszólításával és bevonásával,
  • a helyi kis-és középvállalkozások kiválasztásával,
  • az ÜHG intenzív gazdasági szektor számára elérhető karbonsemleges befektetési lehetőségek beazonosításával,
  • energiaszegény háztartások pályázási folyamatának támogatásával,
  • és levegőminőségi és energiaszegénységi elemzés készítésével

A Mátrai Erőmű miatt a szénszektortól továbbra is függő Heves és BAZ megyét elsősorban az önkormányzatok rekultivációs terveinek kidolgozásában és Baranya megyéhez hasonlóan az energiaszegény háztartások pályázataihoz történő szakmai szakmai segítségnyújtással támogatjuk.