COAL-OUT: Élet a lignit után a Mátrai Erőmű térségében

A Mátrai Erőmű szenes blokkjainak leállítása 2025-ig végéig megtörténik, de hogy fog ez hatni az erőmű közvetlen környezetében található települések helyi közösségeire? Lakossági szempontokat fókuszba helyezve az Energiaklub heves megyei projektjében a szénkivezetés társadalmi vonatkozásait vizsgálja és próbál választ keresni arra, hogy hogyan valósítható meg a szénrégió igazságos átmenete.

 

A szénkivezetés környezeti és klímavédelmi hasznai megkérdőjelezhetetlenül szükségesek, azonban a szénszektorhoz gazdaságilag és társadalmilag szorosan kötődő települések lakosainak számos kihívással kell majd szembenézniük az energiaátmenet során. Fontos ezért, hogy az energiaátmenet igazságos, a helyi közösségek szempontjából méltányos módon valósuljon meg, kezelve a  szénkivezetés negatív gazdasági és társadalmi kihívásait.

Az Európai Unió 2050-es klímasemlegességének eléréséhez a tagországoknak sürgősen meg kell kezdeniük a szénalapú villamosenergia termelés leállítását. Ez alapján hazánk utolsó szénerőműve, a heves megyei Mátrai Erőmű szenes blokkjai 2025. év végén végleg leállnak. Az Energiaklub 1 éves COAL-OUT projektje Heves megye, Mátrai Erőmű környéki településein fogja vizsgálni a lakosság szénkivezetéshez kötődő társadalmi érintettségét és a helyi közösségekre gyakorolt, már tapasztalható és a jövőben várható hatásait.

A projekt fókuszterülete Heves megye Mátrai Erőmű közvetlen közelében található települései: Gyöngyös, Visonta, Abasár, Markaz, Halmajugra, Detk, Ludas, Karácsond. 

A projekt megvalósításához az Energiaklub egy helyi civil szervezettel alakít ki partnerséget és közösen valósítja meg az alábbiakat:

  • egy lakossági kérdőíves vizsgálat a projekt fókuszterületén
  • szakértői mélyinterjúk/kerekasztal beszélgetések
  • 4 db lakossági fórum a szénkivezetés témájában
  • a projekt eredményeit összefoglaló tanulmány és zárókonferencia