Megfelelő jogszabályi környezetet a szélenergia fejlesztések számára

Magyarországon 12 éve nem épült szélerőmű, 2016 óta pedig jogszabály is ellehetetleníti a létesítésüket. A szélerőművekre vonatkozó új szabályozási keret megjelenése idén várható, és az átdolgozott Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) is utal újonnan épülő szélerőművekre. A NEKT jelenlegi tervezetében szereplő szélenergia-célkitűzések azonban nem elegendőek a gyors és gazdaságos zöld átálláshoz Magyarországon.

Az Energiaklub 2020 végén tanulmányt, 2022-ben pedig több rövid elemzést  is közzétett a szélenergia alkalmazásának lehetőségeiről hazánkban. Mindezeken túl, további adatokra (elemzések, modellezés, stb.) és szemléletformálásra is szükség van a tévhitek kiigazítása, valamint a magyarországi szélenergiára vonatkozó célok és jogszabályok  előmozdítása érdekében.  

Az European Climate Foundation által támogatott projektben az alábbi tevékenységeket végezzük:

1. Nyomon követjük az új szélenergia-szabályozási keretrendszer jogszabályszövegeinek előkészítését, a jogalkotási folyamatot.Célunk egy olyan jogszabályi környezet kialakításának elősegítése, amely minden szempontból széles körben támogatja a szélenergia magyarországi elterjedését.2. Interjúsorozatot készítünk a potenciális befektetőkkelInterjúsorozatot szervezünk, hogy tisztázzuk és összefoglaljuk a szélenergiapolitika jelenlegi és jövőbeli jogi környezetének (beleértve a végrehajtási keretet is) előnyeit és hátrányait a befektetők és más érintettek szemszögéből.3. Más szakértőkkel együtt modellezük a különböző szélerőmű-beruházási forgatókönyvek villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatását4. Aktualizáljuk tavalyi szélenergia projektünk rövid tanulmányait5. Rövid szakpolitikai tanulmányokat készítünk a szélenergia támogatási rendszerekről és finanszírozási lehetőségekről.6. Nemzeti energia- és éghajlat-politikai ajánlásokat teszünkAz Energiaklub véleményt készít a NEKT módosításairól, és javaslatokat dolgoz ki a NEKT megújuló energiákra, különösen a szélenergiára helyezett hangsúlyának javítására.7. Kommunikáljuk az eredményeket az érdekeltek felé8. Ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő rendezvényeket szervezünk önkormányzatok számára