Szép zöld a HET, csak nem kapunk rá pénzt

Független szakértők egységes módszertan alapján úgy kalkulálták, hogy Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének 37%-a megy majd klímavédelmi célokra, ezzel a jól teljesítő országok közé soroltak minket. Ezzel szinte egy időben jelent meg a hír, hogy Brüsszel valószínűleg nemet mond a tervre. Frissítés 07.14.: a tervről való döntést meghatározatlan ideig elhalasztották.

A Wuppertal Institute és az E3G szakértői a kötelezően elvárt 37%-nál húzták meg az egyik határt a kategóriák közt, így Magyarország Finnországgal egy kategóriába került, megelőzve az összes többi tagállamot a tekintetben, hogy a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervek milyen mértékben szolgálják a klímaváltozás elleni harcot, konkrétan a kibocsátás-csökkentést.

Sajnos ez a jónak mondható eredmény leginkább annak köszönhető, hogy a legtöbb európai terv nem különösebben ambíciózus, tudtuk meg az egyik értékelő szakembertől. A teljes jelentés, amelyet előzetesen az Energiaklub is véleményezett, itt olvasható. Jó gyakorlatként a hálózatfejlesztési törekvéseket emelték ki (melynek fő célja a zöld energiák minél nagyobb mértékű integrálása), hiányosságként értékelték azonban az energiahatékonysági intézkedések alulreprezentáltságát - ahogyan egyébként arra az Energiaklub is felhívta a figyelmet még a HET benyújtása előtt.

Mindeközben kiderült az is, hogy Magyarország 7,2 milliárd eurós támogatás iránti kérelmét az Európai Bizottság nem fogja jóváhagyni a július 12-i határidőig a Politico forrásai szerint, mivel az uniós végrehajtó testület elégedetlen az ország tervében szereplő korrupcióellenes erőfeszítésekkel. Frissítés 07.14.: A terv jóváhagyását 07.12-én elnapolták


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]