Összefoglaló a 2008-2011. időszak lakossági épületenergetikai pályázatairól

A Zöld Beruházási Rendszer keretében eddig 24 milliárd forint támogatásból 62,5 ezer lakás korszerűsítése történt meg. A források több mint háromnegyedét panelépületek felújítására írták ki, de lakásonként nézve a legnagyobb megtakarítást a családi házakban megvalósult beruházások eredményezték.

Az ÉMI által készített zárójelentés adatai szerint a ZBR keretében összesen 38,5 milliárd forint állt rendelkezésre lakóépületek felújítására, ebből 2013 tavaszáig 24 milliárd került kifizetésre. (A kifizetések még tartanak.)

A 2008- 2009. évi Panel 1-2 programok kifejezetten csak a paneleknek szóltak, de a 2010-es Klímabarát Otthon programban is pályázhattak panellakásban élő magánszemélyek (csak nyílászáró-cserére).

                                                                                                                             forrás: ÉMI

A két panel programból eddig 57 ezer lakást támogattak, míg a Klímabarát Otthon és a Mi otthonunk programok keretében mindössze 1900 háztartás kapott támogatás – ezek döntő részben családi házak voltak.

                                                                                                                                                         forrás: ÉMI

Épületenergetikával foglalkozó szakemberek között egyetértés van a tekintetben, hogy a magyar lakóépületek közül – számosságuk, energetikai jellemzőik és méretük miatt – a családi házak felújításával érhető el a legnagyobb energiamegtakarítás országos szinten. Ezt alátámasztani látszanak a ZBR pályázatok adatai is, hiszen az egy lakásban elért energiamegtakarítás tekintetében kiemelkednek a Klímabarát otthon és a Mi otthonunk pályázatok. Ahogy fentebb említettük, ezekben a pályázatokban döntő részben családi házak pályáztak. A napkollektoros pályázat szerényebb eredményeket mutat.

                                                            forrás: az ÉMI adatai alapján Energiaklub saját számítás

Érdekes adat, hogy a 2011. évi pályázatok jóval nagyobb állami támogatással értek el egységnyi energiamegtakarítást, mint a korábbiak. Ennek az az oka, hogy a 2011. évi pályázatoknál a korábbi 30-33%-os támogatási intenzitás 40-50%-ra emelkedett.

                                                                                                                                                  forrás: ÉMI

Az összes eddig megvalósult és kifizetett beruházás kb. 1 PJ energia- és 58 ezer tonna szén-dioxid-megtakarítást eredményezett országos szinten. Ez Magyarország primerenergia-fogyasztásának illetve CO2-kibocsátásának kb. 0,09%-a.

Megjegyzendő, hogy a ZBR Panel 1 programban nem kellett energetikai számítást benyújtani a pályázathoz; az elért energiamegtakarításokat utólagos számítás során határozták meg, (ismeretlen módszertan szerint). A többi pályázat esetében kötelező volt beadni az energiatanúsítás szabályai szerint készített kalkulációt.

Viszont a Panel 1 programban folyik egyedül a valós energiafogyasztások monitoringja: a támogatottaknak a beruházás után öt évig gyűjteniük és jelenteniük kell éves energiafelhasználásukat. Eddig egy teljes év tapasztalatai állnak rendelkezésre, e szerint a beruházások közel 30%-os energiamegtakarítást eredményeztek a felújított panelépületekben.

                                                                                                                                                forrás: ÉMI

A ZBR pályázatok a kiotói kvótabevételekből, belga, spanyol és japán pénzből valósultak meg, 2008 és 2012 között. Az Energiaklub a Belga-Magyar Közös Testület tagja. A kvótakereskedelmi rendszer további sorsa egyelőre bizonytalan, talán a novemberi varsói klímacsúcson születik majd megállapodás.