Javaslatok egyeztetése a mély energetikai felújítások érdekében

A QualDeEPC tagok országos workshopokon vitatták meg a projekt mélyfelújítások előmozdítására vonatkozó szakpolitikai javaslatait, melyek az energiaárak elszabadulása miatt különös figyelmet érdemelnek. 

A tömeges, de szakmailag megalapozott és minél teljesebb energiahatékonysági felújítások érdekében a QualDeEPC projekt fő célja a jelenlegi energiatanúsítvány-rendszerek fejlesztése, amit nemzeti szinten, a megfelelő hatóságokkal együttműködve szükséges végrehajtani.

2022 májusában és júniusában a bolgár, német, görög, magyar, lett, spanyol és svéd konzorciumi partnerek nemzeti szakértői fórumok keretében egyeztették az adott országra kidolgozott javaslatokat. Emellett megvitatták a projektnek az épületek energiateljesítményéről szóló uniós irányelv (EPBD) átdolgozására vonatkozó ajánlásait is. A szakpolitikai javaslatainkat egy rövid videóban is összefoglaltuk.

A workshopokon a projekt során kidolgozott, az épületek tanúsítására és energetikai felújítására vonatkozó javaslatokat és eszközöket vitatták meg, azzal a céllal, hogy ezeket nemzeti szintű folyamatokba és szabályozásokba és az EPBD-be is be lehessen építeni. A szakértői vélemények figyelembe vételével fogjuk a végleges javaslatokat megfogalmazni és a döntéshozók elé tárni, mind országos, mind EU-s szinten. Ilyen például a frissen publikált, angol nyelvű összefoglaló, ami országonként mutatja be a javaslatok megvalósításának korlátjait és lehetőségeit.

A nyáron Rigában megtartott konzorciumi találkozón a partnerek beszámoltak az országos workshopokról és az alábbi főbb következtetéseket vonták le:

  • A meghívott résztvevők a legtöbb javaslattal egyetértettek;
  • Néhány figyelemreméltó felvetés is megfogalmazódott, például a szakaszos (mély)felújítások elősegítése a felújítási javaslatok fontossági sorrendjének feltüntetésével az energiatanúsítványokban és több ábra alkalmazása a javasolt energiatanúsítvány sablonban;
  • Számos nehézséget is felsoroltak a résztvevők, például egyes országokban (Magyarországon is) a minisztériumok átszervezését, amely megnehezíti a QualDeEPC javaslatok eljuttatását a döntéshozókhoz; a jelenlegi magas építési és felújítási költségeket, magas és ingadozó energiaárakat, amelyek bizonytalanná teszik a megtérülési idő vagy a beruházás gazdaságosságának kalkulálását.

A projekt egyes országaiban már léteznek online mélyfelújítási platformok és az energiamegtakarítást kiszámoló online kalkulátorok, amelyek felhasználó barát eszközökként segítik a felújítani vágyókat. Ilyen például Magyarországon a www.renopont.hu online platform, amely tájékoztatást nyújt a mélyfelújítások előnyeiről, jó példákat mutat be, kitér a tervezés és a minőségi kivitelezés fontosságára, megbízható szakembereket ajánl, termékválasztási segédanyagot, dokumentumtárat, fogalomtárat tesz közzé és folyamatosan frissíti az elérhető pénzügyi lehetőségeket. Kalkulátorával bárki kiszámíthatja otthona energiafogyasztását és össze tudja hasonlítani a felújítási opciók megtakarítási potenciálját. A RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ országos irodahálózata pedig személyesen nyújt ingyenes, egyablakos tanácsadást  az érdeklődőknek.

A QualDeEPC konzorciumi partnerei 2022 őszén szervezik meg az országos workshop sorozat negyedik és egyben utolsó fordulóját. A közelgő műhelytalálkozók tartalmával kapcsolatos további információkért és részletekért, illetve az azokon való részvétel iránti érdeklődés esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot a nemzeti partnerrel vagy a projektkoordinátorral.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]