QualDeEPC (Horizon 2020)

A QualDeEPC (High-quality Energy Performance Assessment and Certification in Europe Accelerating Deep Energy Renovation) az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványok (EPC) minőségét és az EU-n belüli konvergenciájukat, valamint az EPC-k és a mélyfelújítások közötti kapcsolatot kívánja fejleszteni. A projekt célja, hogy javítsa az EPC-k értékelésének, kiadásának, tervezésének és használatának, valamint a felújítási ajánlásoknak a gyakorlati megvalósítását a részt vevő országokban és azokon kívül is. A felújítási ajánlásoknak figyelembe kell venniük az energetikai mélyfelújítás elveit, ahhoz hogy 2050-re közel nulla energiafelhasználású épületállományt érhessünk el.

E célok elérése érdekében a projekt a következő tevékenységeket valósítja meg:

  1. A meglévő EPC-rendszerek, a bevált gyakorlatok, a hiányosságok és a fejlesztési prioritások elemzése
  2. Konkrét javaslatok és eszközök kidolgozása és tesztelése a jobb EPC értékelés, tanúsítás és ellenőrzés érdekében, valamint mélyfelújítási hálózatok platformjai számára.
  3. Az eredményeknek az egyes országok szükségleteihez való igazítása, valamint a további párbeszédre vonatkozó ütemterv kidolgozása.  
  4. Szakpolitikai ajánlások, párbeszéd, információcsere.

A projektpartnerek a projekt során konszenzusra és a lehető legtöbb fejlesztés megvalósítására törekednek, keresve a tanúsító testületek, energiaügynökségek és más szervezetek együttműködését. Ezek közül néhányan projektpartnerek, sokan mások pedig társult partnerként vállalták a projekt támogatását. Az EPC értékelésének, tanúsításának, valamint a független nyomon követésnek és ellenőrzésnek a lehetséges fejlesztései közül azonban sok esetben szabványok, rendeletek vagy akár jogszabályok módosítására lesz szükség. A QualDeEPC projekt ilyen változtatásokat fog ösztönözni azáltal, hogy (1) a fenti négy projektfázisban a kezdetektől fogva intenzív párbeszédet folytat a fontos érdekelt felek bevonásával minden szinten, és (2) a projekt eredményeit terjeszti az érintett európai célközönség körében.