Energetikai tanúsítvány és mélyfelújítási platformok

QualDeEPC projektünk elért eredményeit az alább letölthető brossura (angolul) mutatja be. Tartalmazza az általunk javasolt mintát az energetikai tanúsítvány első oldalára, a projekt által kidolgozott szakpolitikai javaslatokat és a Magyarországon és a partner országokban már működő mélyfelújítási platformokat. 

Az energetikai tanúsítvány első oldalára tett javaslat fő célja, hogy informatív, felhasználóbarát legyen. A QualDeEPC szempontok alapján Magyarországra leginkább alkalmasnak vélt új tanúsítvány formát szintén lent lehet megnézni (magyar nyelven). Ehhez hasonló vár jelenleg még néhány lépcső megtételére a jogalkotási folyamatban, de várhatóan még idén hatályba léphet. 

A projekt által kidolgozott szakpolitikai javaslatok többek között kitérnek az energetikai tanúsítványok továbbfejlesztésére, a tanúsítványok által lefedett épületek körének bővítésére, a lakástulajdonosok számára létrehozott online eszközökre és az energetikai tanúsítók kötelező képzésére.

A projekt a partnerországokban mélyfelújítási platformok kialakítását (vagy meglévők továbbfejlesztését) is támogatta. Ezen platformok információkat, termékeket és szolgáltatásokat biztosítanak a felújítóknak és egyablakos rendszerként összehozzák az energetikai felújítás különböző szereplőit. Magyarországon jelenleg egyetlen ilyen platform működik, a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ üzemeltetésében, amelyhez a QualDeEPC projekt szakértői dolgoztak ki kiegészítő tartalmakat: az épületfelújítási kalkulátort és a mélyfelújítással kapcsolatos tudnivalókat.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]