Felújítási hullám - gyorsan és energiahatékonyan

Hogyan kerül a felújítás az asztalra? Az európai Felújítási Hullám stratégia 2030-ig megkétszerezi az európai épületek felújítási arányát, ezzel növelné az EU energia- és erőforrás-hatékonyságát. Az építőipar mind az energiafogyasztás, mind a klímavédelem terén fontos tényező: az EU végső energiafogyasztásának 40%-áért, CO2-kibocsátásának 36%-ért felelős. Az energiahatékonysági felújításokkal így több legyet ütünk egy csapásra: előmozdítjuk az energiabiztonságot, mérsékeljük az energiaszegénységet, csökkentjük az éghajlatváltozást, elősegítjük a gazdasági fejlődést, és munkahelyeket teremtünk.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) részvételével olyan javaslatcsomag készült, amely az Európai Bizottság és a Visegrádi országok számára egyaránt ajánlásokat fogalmaz meg.

Van még tennivalónk. A V4 országokban a családi házak kétharmada még nem esett át jelentős felújításon. Csehországban a családi házak mindössze 1,4%- át korszerűsítik évente, Magyarországon pedig a mélyfelújítások aránya 1% alatt marad. Lengyelországban a családi házak 70%-ában szén a fő fűtőanyag, míg Szlovákiában a családi házak 60,3%-át fűtik gázzal. Pedig a társasházak és családi házak teljeskörű szigetelése a földgázfogyasztást és a fűtésre fordított végső energiafogyasztást is megfelezné.

Az alább letölthető javaslatcsomag többek között arra kéri a Bizottságot, hogy a földgázzal való fűtés átmeneti támogatása helyett az azonnali energiahatékonysági intézkedésekre fektessen nagyobb hangsúlyt. A V4 országok kormányai számára szintén energiahatékonysági intézkedéseket javasol az energiaárak mesterséges és fenntarthatatlan alacsony szinten tartása helyett. Részletek a letölthető dokumentumban!