Elkészült a RenoHUb üzleti modell

Az Business Modell célja a RenoHUb integrált lakásfelújítási szolgáltatások szervezeti kereteinek megteremtése. A modell más európai kezdeményezésekhez hasonlóan egyablakos megközelítést alkalmaz, de sok szempontból a magyar lakossági energiahatékonysági piac sajátosságaihoz igazodik.

Már a RenoHUb projekt tervezési szakaszában világossá vált, hogy a magyar lakossági szektorban a pusztán online megoldás nem lehet elegendő a zöld átmenet hatékony támogatásához. Ennek megfelelően a RenoHUb üzleti modell két pilléren nyugszik: egy online platformon és egy információs pontok hálózatán (RenoPont irodák), ezáltal lehetővé téve mind a digitális, mind a személyes kommunikációt.

Az Online Platform általános célja, hogy szakmailag jól megalapozott és naprakész információkkal ellátva az összes érdekelt felet, hézagmentesen lefedje a teljes lakásfelújítási folyamatot (ügyfélutat).

A RenoPont irodák tekintetében a projekt két RenoPont kísérleti iroda felállítását finanszírozza. Az egyik Nagykanizsán az IMRO DDKK Nonprofit Kft. közreműködésével már idén február közepe óta működik, a másik pedig hamarosan megnyílik Budapesten. A kísérleti irodák két különböző működési megoldás gazdasági életképességét tesztelik. A nagykanizsai RenoPont iroda előfutára a vállalkozási modellnek, alapja a RenoHUb és egy piaci szereplő közötti intézményi együttműködés. A budapesti iroda a partnerségi modellen fog alapulni, ahol a nonprofit RenoPont irodának a MEHI-vel együttműködve egy jelentős önkormányzati partner fog otthont adni. A kísérleti RenoHUb irodákat a projekt életciklusán túl ki kell terjeszteni, és RenoPont irodák hálózatává fejleszteni.

A fentiekkel párhuzamosan az egyik konzorciumi tag, az MCSTE önálló energiafelújítási tervet dolgoz ki a családi házak számára. A RenoHUb közvetlenül támogatja az MCSTE kezdeményezés piaci növekedését is.

Az üzleti modell végső célja egy pénzügyileg életképes intézményi keret létrehozása annak biztosítása érdekében, hogy az Online Platform és a RenoPont irodahálózat folyamatos növekedése hosszú távon fenntartható legyen.

A RenoHub üzleti modellje innen letölthető.

EU flagA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásában részesült, a 845652. sz. támogatási szerződés keretében.