Az Energiaklub is részt vesz a HET megvalósításának ellenőrzésében

Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy a Miniszterelnökség meghívására részt vehetünk a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) megvalósításának nyomon követésében.

A HET Monitoring Bizottságában közel 40 szereplő vesz részt szavazati joggal, ezek közül 19 civil, közülük az Energiaklub mellett a Klímabarát Települések Szövetsége és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapkezelő Zrt. tudja képviselni a klímavédelem kiemelt célterületet.

A Monitoring Bizottság fő feladata a HET alapján készülő pályázati felhívás tervezetek és a HET esetlegesen szükséges módosításainak véleményezése, valamint tájékozódás az eredményekről, az elvégzett és a következő év során elvégzendő, tervezett tájékoztatási és kommunikációs tevékenységekről.

Az Energiaklub az előzetesen megküldött anyagok kapcsán javasolta, hogy

  • a felhívások véleményezésére tervezett 10 naptári napos keret legalább 14 napra, de ideális esetben akár 20 napra módosuljon – bár ezt más szervezet is felvetette, sajnos a javaslat elutasításra került a RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár által, hogy kivitelezhető legyen „a dinamikus munkavégzés” és a végrehajtási tervet tartani tudják.
  •  a HET Mon. Biz. nem kormányzati delegáltjai is vállaljanak szerepet a társadalmasításban (és ennek lehetőségeit, formáját foglalja magába a HET-re vonatkozó Konzultációs Stratégia).

Az Energiaklub a Monitoring Bizottság novemberi első ülésén jelezte, hogy tekintettel a HEE kiemelt célterületeire (digitalizáció és klímavédelem), kevésnek tartjuk az e témákban illetékes szavazati joggal rendelkező nem kormányzati tagokat. Javasoltuk az elvárt költési %-ok (20 és 40%) arányában

  • még legalább egy, digitalizáció témájában aktív nem kormányzati, civil/tudományos szakértő szervezet bevonását,
  • még legalább 3 klímavédelem témájában aktív nem kormányzati, civil/tudományos szakértő szervezet bevonását.

A tagok nagy számára hivatkozva ezt a javaslatot is elutasították, de az ígéretek szerint legalább tanácskozási joggal meghívásra kerülnek még más szervezetek is.

A HET soron következő pályázati kiírásai várhatóan, véleményezésükre még 11.18-ig van lehetőség:

  • RRF-2.3.1-2021 „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése”
  • RRF-4.3.1-2021 „Természetvédelem”
  • RRF-2.1.1-2021 „A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja”
  • RRF-2.1.2-2021 „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése”

A főművi vízpótló rendszerek építési munkáiról szóló felhívás a tervek szerint 2022 elején kerül kiírásra.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Pej Zsófia [email protected]