67 millió euró energia projektekre, az Intelligens Energia Európától

Úgy tűnik, a közvetlen Európai Uniós pályázatok nem kapják meg a nekik megfelelő promóciót ma Magyarországon, pedig számtalan hazai cég és önkormányzat élhetne a lehetőséggel – illetve a forrásokkal. Ha valaki információt szeretne gyűjteni, annak saját magának kell az interneten angolul megtalálható információs portálokon felfedezni ezeket a lehetőségeket.

A Versenyképesség és Innováció Programon (CIP) beül az IEE (Intelligens Energia Európa) sem kivétel, pedig az energiahatékonyság, a megújuló energiák és a közlekedés területén kiváló lehetőséget nyújt nemzetközi konzorciummal való közös pályázatra .  Az IEE olyan projekteket támogat, amelyek az európai energiapolitikát szolgáló célok, programok, direktívák, megvalósulását segítik, például tudásmegosztással, jó gyakorlatokkal, hálózatosodással, képzéssel vagy promócióval. 

Jó példaként hozhatók fel az SAVE programban a www.epbdinaction.eu (Magyarországon www.lakcimke.hu), az ALTENER programban a www.bioregions.eu, a STEER programban a www.presto.eu, valamint az Integrált kezdeményezések programban a www.sustainable-now.eu  projektek.  A programhoz egyébként egy minden évben megrendezett ’Fenntartható Energia Hete’ konferencia is kapcsolódik, amit Brüsszel mellett számos más városban is megtartanak.  A konferenciákon hasznos a részvétel, hiszen a leendő pályázók megismerhetik az európai kezdeményezéseket, terveket, eredményeket és nem utolsó sorban projektekhez is csatlakozhatnak.  Idén a pályázat leadási határideje május 12. A 67 millió eurós ezévi keretösszegből körülbelül 50 szerencsés projekt fog részesülni.

Egy közintézmény, vagy kistérségi társulás számára valószínűleg az a következő legfontosabb kérdés, hogy mi kell egy jó pályázathoz? Erről is találni részletes információt az európai információs napok előadásaiban. http://ec.europa.eu/energy/intelligent/events/infodays_en.htm. Aki még nem vett részt közvetlen Európai Uniós pályázatban, annak célszerű nem önálló ötlettel indulnia, hanem érdemesebb egy meglévő projekthez csatlakoznia, hiszen egy „kezdőnek” túl nagy feladat lehet például egy 10 országból álló konzorcium vezetése.  Formálódó projektekről a www.managenergy.net honlapon lehet tájékozódni, ahol a pályázatban gondolkodó intézményeknek, szervezeteknek érdemes regisztrálniuk és  promótálni magukat, így sokkal nagyobb az esélye, hogy a külföldi partner rájuk talál, ha egy meghatározott területre partnert keresnek Magyarországon, vagy a régióban.

Sajnos Magyarország jelentősen lemaradt a nagy európai fenntartható energia versenyben, elég csak az ország illetve a városok CO2 kibocsátás csökkentési terveire és beruházásaira (illetve azok hiányára) gondolni. Miközben a lehetőségek adva vannak, mégis több előre mutató direktíva átvétele vagy megfelelő alkalmazása több évet késik (pl. EPBD, Energiapiac liberalizációja, smart grid), ezért lehet az, hogy a 2011 évi pályázati prioritások magyar olvasójának az az érzése támadhat, hogy ezek még nem a hazai piacra valók. A realitásokat ismerve ma még álomnak tűnik például az a pályázat, amely a következő 3 évben a „Zero Energia Épületek” területén annak ágyazna meg, hogy hogyan legyenek a középületek 2018-ra közel nulla kibocsátásúak. Szomorú tény, hogy a következő néhány évben nálunk már az is nagy eredmény volna, ha a középületeink közül legalább az iskolák nem energiafaló intézményekként működnének, és maga a fenntartásuk megoldott lenne.

Mégis van néhány terület 2011-ben, ahol kifejezetten érdemes belevágni a partner keresésbe. Ezek közül az alábbiakban kiemelünk néhányat a különböző célcsoportokra koncentrálva.

Mik a kiemelt jó területek, ötletek:

  • ’Energiamegtakarítási tervek’ készítése egy adott ágazatban, (pl. baromfi tenyésztés).  
  • ’Ipari kiválóság’ területén hulladék hő/ energia visszanyerési,hasznosítási tervek ipari üzemek részére.
  • ’Fenntartható Városi Közlekedési Terv’ készítése városi közlekedési társaságok részére.
  • ’Megújuló energia’ programterületen eljárások meggyorsítása, egyszerűsítése érdekében tervek, képzések indítása közintézményeknek.
  • ’Bio energia’ területen ellátási és felhasználói hálózatok létrehozásának segítése, kistérségi társulások részére.
  • Az ’Integrált kezdeményezések’ programterület alatt szereplő, ’Fenntartható Energia Akció Terv’ (SEAP) készítését célzó együttműködések segítése városok részére.

 

Az Energiaklub több lezárt és jelenleg is futó IEE projektben szerzett tapasztalatot, több területen is.  Az Energiaklub szakmai tanácsadása projekt kialakításával kapcsolatban díjfizetés ellenében igénybevehető. Szívesen veszünk részt partnerként IEE projektekben, disszemináció, marketing területeken segítve a konzorcium munkáját. További információ: Csikai Mária tanácsadó, [email protected]