KÖZÖSEN KÖNNYEBB! - Magyarország első közös SEAP-ja 16 dél-dunántúli település összefogásával

A 100% Megújuló Energia Települések projekt egyik legfőbb célkitűzése volt, hogy ún. közös SEAP-ot, tehát Fenntartható Energia Akcióprogramot készítsenek a résztvevő országok több vidéki település összefogásával.

A MECSEKI-ENERGIAKÖR MEGALAKULÁSAA magyarországi kistelepüléseken óriási problémát jelent a helyi intézmények nem hatékony üzemeltetése, a hiányos energetikai ismeretek és hogy nincs jövőképe, fejlesztési céljai az önkormányzatoknak az energetika területén. A Mecseki Energiakör 16 kistelepülés[1] összefogásával alakult meg, amelynek célkitűzései az energiafordulat elindítása energiahatékonyság növelésével, megújuló energiaforrások hasznosításával és képzésekkel, tudástranszferral. Az összes település csatlakozott 2013-ban a Polgármesterek Szövetségéhez, hogy ezáltal is megerősítse az elhatározását a fenntarthatóbb energiafelhasználás felé. 20%-OS SZÉN-DIOXID MEGTAKARÍTÁS 2020-IGA településeknek Polgármesterek Szövetségéhez történő csatlakozás után egy éven belül el kell készíteniük a Fenntartható Energia Akcióprogramjukat. A 16 teleülés úgy döntött, hogy nem önállóan, hanem közösen adnak be egy dokumentumot és közösen érik el a 20%-os szén-dioxid megtakarítást a 2011-es kiindulási évhez képest. Ennek az az oka, hogy a pár száz fős településeknek nincs mindig akkor anyagi/humán erőforrása, hogy egyedül valósítsa meg a célkitűzéseket, de közösen meg tudják osztani az energetikai tanácsadó, projekt menedzser, stb. költségét. A közös együttműködés támogat minden települést abban, hogy a legsürgetőbb vagy fontosabb intézkedéseket megvalósítsa, miközben a nagyobb anyagi forrással rendelkező települések jelentősebb befektetéseket támogathatnak.A SEAP-ba olyan intézkedések kerültek, mint:

  • biogáz üzem az alsómocsoládi húsfeldolgozó üzem szomszédságában
  • két 500 kW-os napelem park a települések összefogásával
  • az energiaaudit során minden településen meghatározásra kerültek a legenergiafalóbb épületek,
  • folyamatos energetikai konzultáció és segítség nyújtás a lakosoknak.

 

 MÁR MEGTÖRTÉNTEK AZ ELSŐ LÉPÉSEK A CÉLOK MEGVALÓSÍTÁSA FELÉA 100% Megújuló Energia Települések projekt keretében több workshopon, energetikai képzésben, skóciában tanulmányúton is részt vettek a települések polgármesterei és munkatársai. A közös beszélgetések alkalmával kiderült, hogy a legtöbb településnek azonosak a problémai, valamint sokszor tudtak egymásnak is tanácsot és segítséget nyújtani, esetleg közösen fellépni az érdekükért (pl.: a villamos energia szolgáltatóval szemben).A legjelentősebb lépés azonban a 2014-ben pályázati úton megnyert közel 50 millió forint, amelyből minden település egyenlő arányban részesült, így egy-egy kisebb fejlesztést már a SEAP elkészültét követő néhány hónapon belül megvalósítottak. Az intézkedések között szerepelt napelemek (18,56 kW), illetve napkollektorok (9,24 m2) telepítése, önkormányzati intézmények korszerűsítése, tehát szigetelése (375 m2) és nyílászárócserék (117 db ablak került kicserélésre), valamint fűtés korszerűsítés (35 kW-os biomassza kazán). Az intézkedéseknek köszönhetően összesen 113 MWh-ra növekedett a megújuló energia termelés mértéke, valamint 61 MWh-val csökkent a hőenergia felhasználás, tehát évente 38,5 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesültek a települések. Az elnyert pályázat megmutatta a polgármestereknek, hogy milyen előnye van a közös projekteknek az energiahatékonyság és megújuló energiaforrások terén. A középületeken megvalósult beruházások pedig jó példával szolgálnak a lakosságnak, akik ezáltal kedvet kaphatnak a korszerűsítésre a saját otthonaikban. [1] A települések: Alsómocsolád, Bikal, Egyházaskozár, Gödre, Hosszúhetény, Kárász, Magyaregregy, Magyarhertelend, Magyarszék, Mánfa, Máza, Meződ, Mindszentgodisa, Sásd, Szászvár és Vásárosdombó Eredeti hír itt. 

Betöltés...