Települések éghajlatvédelmi stratégiájának kidolgozása a lakosság bevonásával

Leírás:

Támogató: Európai Unió FP7 keretprogram, KVVM Zöld Forrás

Partnerek: Dialogik, unw, Mutadis, REC, Magyar Tudományos Akadémia (MTA), Gyöngyös város, Eger Megyei Jogú Város

Típusa: stratégia-kidolgozás, érintettek bevonása a döntés-előkészítésbe, kooperáció, szakértői munka

Cél: Célunk, hogy olyan módszert és eljárásmódokat alakítsunk ki, amelyek segítségével sikeresen tudjuk alkalmazni a gyakorlatban a klímaváltozási stratégiát a helyi lakosság bevonásával ötvözve. A klímaváltozási stratégiát egy kiválasztott modellterületen valósítjuk meg a helyi önkormányzat és civil szervezetek segítségével. A módszer később Magyarország és Európa egyéb városaira is alkalmazható lesz.

Célcsoportok: önkormányzatok, civil szervezetek, a kiválasztott modellterület lakói és hatóságai, döntéshozók és szakemberek a tapasztalatátadási fázisban

Leírás: Az Energiaklub által kidolgozott klímaváltozási stratégia, amely szociológiai felméréseken alapul és társadalmi részvétellel készül, a csökkentési és alkalmazkodási aspektusokra koncentrál a helyi szakértők és civil szervezetek bevonásával. A projekt tapasztalatátadási fázisában ezek az eljárásmódok alkalmazhatóak lesznek Európa más városaiban és régióiban is. Megvalósítás Magyarországon, a modellterületen: partnervárosunk egy 30 000 főt számláló település, amely sok természeti erőforrással és jelentős gazdasági tevékenységgel rendelkezik. A város tagja az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségének (EHÖSZ). Ez az első modellprojekt mintaként fog szolgálni további, hasonló települések számára Magyarországon és Európában.