Van helye a megújulóknak Paks II mellett 2030-ban?

Nemzetközi tudományos folyóiratban publikáltuk energiamodelljleinket
Sáfián Fanni

A nemzetközi GLS (Geographical Locality Studies) folyóirat legújabb számában, amely kifejezetten az energetikai átmenet kihívásaival foglalkozik, jelent meg angol nyelvű tudományos cikkünk 2016 decemberében. A cikk mostantól ingyenesen elérhető a kiadó honlapján.

Cikkünk a Paks II nélkül a világ kutatásunk eredményeit gondolta tovább, és két további forgatókönyvet vizsgál 2030-ig. Az eredeti forgatókönyv az Alternatív nevet kapta, hiszen ebben – a hivatalos tervekhez képest – nem valósul meg a Paks II beruházás, hanem energiahatékonysági és megújulós beruházások indulnak meg (bár nem olyan mértékben, mint a Zöld Magyarország forgatókönyveiben). A Hivatalos forgatókönyv nem számol jelentős megújuló fejlesztésekkel, itt a Paksi atomerőmű bővítésén van a fókusz, így 2030-ban Paks I és Paks II is együtt fog működni. Emellett létrehoztunk egy harmadik, Hibrid forgatókönyvet is, amelyben azt vizsgáljuk, az atomerőmű mennyire tud együttműködni a hivatalos terveknél nagyobb mennyiségű megújuló kapacitásokkal. Így a hibrid forgatókönyvben új atomerőmű is épül, és pont annyi szélturbina és napelem is, mint az Alternatív szcenárióban.

Összességében a kutatás arra mutatott rá, hogy Paks II kiváltása Magyarországon biztonságosan megoldható, egy fenntartható energetikai átmenet első fontos lépése lehetne. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy hazánk esetében nem a hirtelen nagy mennyiségű megújulós termelés, hanem a túlzott atomenergia-kapacitások jelenthetnek veszélyt a villamosenergia-rendszerre nézve, amelynek további kutatása és vizsgálata fontos feladat lenne.