Paks II nélkül a világ 2050

A Zöld Magyarország - Energia Útiterv kutatás összefoglalója
Sáfián Fanni

A 2011-es Nemzeti Energiastratégia elfogadása óta a nemzetközi energetikai helyzet jelentősen megváltozott. Nem nő tovább az európai energiafogyasztás, a megújuló energiaforrások és az új technológiák hihetetlen ütemben terjednek, miközben költségeik zuhanórepülésbe kezdtek. Mindeközben a fukusimai nukleáris katasztrófa után az atomerőművek egyre drágulnak, az orosz energiafüggés jelentette kockázatok felértékelődnek, az EU kétségei pedig nőnek a paksi atomerőmű bővítésének kivitelezésével szemben. Az Európai Unió új energetikai célkitűzései, és a párizsi klímaegyezmény új kihívásokat jelentenek globális és hazai szinten is.

 

Úgy gondoljuk, a keretfeltételek ilyen arányú változása szükségessé teszi Magyarország energiastratégiájának újragondolását. Meglátásunk szerint ehhez hasznos adatokkal, következtetésekkel szolgál a németországi Wuppertal Institut, az Energiaklub és a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége együttműködésében 2016-ban elkészült energetikai rendszermodellezés. A munka célja az volt, hogy tudományosan megalapozott, átfogó, alternatív és fenntartható hosszú távú energia-forgatókönyveket dolgozzunk ki Magyarország számára a 2030-ig, illetve 2050-ig tartó időtávra. A vizsgálat során különös figyelmet szenteltünk az atomenergia kiváltásának, a megújuló energiaforrások jelentősebb felhasználásának lehetőségeinek, valamint az energiahatékonyság szerepének.Célunk, hogy az eredmények járuljanak hozzá egy nyilvános vita kialakításához Magyarországon, amely segít abban, hogy a különböző érintettek és a magyar lakosság jobban megismerje az energiaszektor előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. Ezért készítettük el összefoglaló kiadványunkat, mely ingyenesen letölthető.Mit tudhatunk meg ebből a kiadványból?

Ez a kivonatolt verzió elsősorban azt mutatja be, hogyan készültek és milyen felvetéseket tartalmaznak az egyes forgatókönyvek, illetve milyen következtetéseket vonhatunk le a kapott eredményekből.Mit nem tartalmaz ez az anyag?

A kutatás pontos módszertanát, a hazai energetikai helyzetelemzést és a megújuló potenciálok becslését, valamint a használt kutatási módszertan (pl. szoftverek, modellek) részleteit és a tudományos hivatkozásokat – ezeket az eredeti kiadvány tartalmazza.Reméljük, érdekesnek és hasznosnak találják majd a kiadványt. Ha valamilyen, a forgatókönyvekkel kapcsolatos kérdésre nem találnák meg a választ itt vagy az eredeti kiadványban, várjuk kérdéseiket vagy észrevételeiket a [email protected] címre.