Budapest VIII. kerület, Józsefváros Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve

A főváros VIII. kerülete, Józsefváros Önkormányzata csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez és Klímastratégiájának kidolgozását követően a Covenant of Mayors követelményeinek megfelelően elkészíti és benyújtja Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervét (SECAP). A stratégiai dokumentum elkészítésében az Energiaklub nyújt szakmai segítséget.

A VIII. kerület a Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozással vállalja, hogy a kerületi üvegházgáz-kibocsátást 2030-ig 40%-kal csökkenti a 2019-es bázisévhez képest, és növeli alkalmazkodási képességét a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, ennek megfelelően pedig kidolgozza SECAP-ját. 2030-ra kitűzött célok mellett, azok elérésének érdekében olyan konkrét intézkedéseket fogalmaz meg a dokumentum, melynek célja az energiahatékonyság javítása, a megújuló energiaforrások hasznosítása és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás.

Az önkormányzat a SECAP-ot közösségi bevonással valósítja meg, tehát az önkormányzati szakértőkön túl a helyi lakossággal, helyben dolgozókkal, helyi szakértőkkel, valamint  a kerületi intézményekkel is egyeztet a stratégiai dokumentum kidolgozása során, hogy a lehető legtöbb helyi érdekcsoport szempontjait magába foglalja az akcióterv.  A helyiek bevonása kérdőíves megkérdezés, illetve személyes találkozók keretein belül történik.