Zöld könyv az Energetikai tanúsítvány értékelésének, tanúsításának és felhasználásának helyes gyakorlatáról

A QualDeEPC projekt célja az épületenergetikai tanúsítvány értékelésének, kiadásának, tervezésének és használatának, valamint felújítási ajánlásainak gyakorlati megvalósításának javítása. A projektben hét partnerország vesz részt: Németország, Görögország, Bulgária, Lettország, Magyarország, Spanyolország és Svédország.

A QualDeEPC projekt keretén belül, a frissen publikált „Zöld könyv” tartalmazza az épületenergetikai tanúsítás folyamatának értékelését, felhasználását, a bevált gyakorlatokat és további elemzéseket, szakpolitikai javaslatokat, valamint eszközleírási tervezeteket. A Zöld könyv, hét a projekt során meghatározott és fejlesztési prioritásként kezelt témakört vizsgált meg alaposabban:

A.     Mélyenergetikai felújításokra vonatkozó ajánlások fejlesztését az épület energetikai tanúsítványokban;

B.     Az épületenergetikai tanúsítványokat és a mélyfelújítási ajánlásokat összehasonlító online alkalmazás létrehozását;

C.     A mélyfelújítást elősegítő magyar szakmai fórum létrehozását;

D.     Az energiatanúsítványt kiállító szakemberek számára kidolgozott rendszeres és kötelező továbbképzés fejlesztésében rejlő lehetőségeket;

E.     Felhasználóbarát energetikai tanúsítványokhoz szükséges lépéseket;

F.      Az energetikai tanúsítványokra vonatkozó önkéntes és kötelező hirdetési irányelveket;

G.     Az energetikai tanúsítványok ingatlanhirdetésekben való megjelenését és az erre vonatkozó szabályozás rendszer fejlesztési lehetőségeit.

A dokumentum mind a hét témában részletesen kiértékeli a partnerországok jelenlegi helyzetét, a bevált jó gyakorlatokat és javaslatot tesz a fejlesztéseket célzó nemzetközi intézkedésekre. Továbbá a tanulmány listázza a mélyenergetikai felújításra vonatkozó legfontosabb eredményeket. Bemutatja a tanúsítási folyamatot elősegítő online eszköz létrehozásához szükséges lépéseket és a mélyfelújítási hálózati fórum koncepcióját.

A Zöld könyv nagy hangsúlyt fektet az energetikai tanúsítványok továbbfejlesztésére is. Ezért a felhasználóbarát energetikai tanúsítvány megalkotását elősegítő sablon tervezetet és az ehhez tartozó háttérinformációk is megtalálhatóak benne. Ezen túl általános szakpolitikai javaslat tesz a tanúsítók rendszeres, kötelező képzéshez, valamint általános hirdetési irányelveket fogalmaz meg annak érdekében, hogy energetikai tanúsítványok hangsúlyosabb szerepet kapjanak az ingatlanhirdetésekben.

Olvassa el a teljes Zöld könyvet az épületenergetikai tanúsítási folyamat fejlesztéséről.

A porjektről készült brosúra elérhető MAGYAR és ANGOL nyelven is.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Csontos Csaba [email protected]