Vigyázz, kész, RAJT! Indul a lakossági napelemes pályázat

Ma nyílik meg az a 100%-os támogatású lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, melyet Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében írnak ki. A pályázaton tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére VAGY tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer telepítésére és fűtési rendszer elektrifikálására igényelhető támogatás. A fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyú beépítésével valósítható meg, továbbá lehetőség nyílik villamos energia tároló egység telepítésére és a nyílászárók cseréjére is.

A pályázat eredeti tervezetén többször alakítottak, legutóbb a múlt hét folyamán. A benyújtás regionális eltérésekkel válik lehetővé 2021.12.6-án 17 órától, végig az ünnepek alatt:

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés, ennek megejtése az ünnepi, szabadságokkal teli időszakban sokaknak gondot okozhat. Egy olyan kiegészítés is került a pályázati kiírásba, miszerint a tervezésre vonatkozóan maximum az elszámolható kivitelezési költség 10 %-a számolható el.

A végleges kiírásban az egy főre eső éves bruttó jövedelem számításakor kizárólag az ingatlanok tulajdonosainak jövedelme és száma lesz mérvadó. Támogatásra azok jogosultak, akik egy főre eső éves bruttó jövedelme nem haladja meg a 4 850 000 Ft-ot.

Pontosították a nyugdíjra, illetve a háztartásban élő gyermekekre vonatkozó kereteket is. A nyugdíj jövedelembe beleértenek mindent, ami nyugdíj jellegű ellátásnak minősül. Gyermekek esetében a pályázatban elérhető plusz pont feltétele az ingatlanba való bejelentésen kívül az is, hogy utána családi pótlékot kapjon a szülő, illetve hogy a gyermek 2021 augusztus 30-ig nem töltötte be 18. életévét.

Sajnálatos, hogy a végső kiírás szerint csak és kizárólag lakóingatlanokra telepíthető napelemes rendszer, pedig felmerült a lehetősége annak, hogy sok szakértői javaslat nyomán más ingatlanokat is beemelnek a pályázattal érintett épületek körébe (pl. kamra, garázs, fatároló, stb.), melyek adott esetben jobb besugárzási adottságokkal bírnak és egy telken vannak a lakóingatlannal. Amennyiben a tulajdoni lapon nem lakóépület feltüntetés szerepel (pl.: kivett hétvégi ház), abban az esetben a kérdéses ingatlan lakhatási célú funkcióját bizonyító erejű dokumentummal (pl.: jegyzői-, vagy építési hatósági igazolás) szükséges alátámasztani.

Minden ingatlan vonatkozásában a pályázati részvétel további feltétele, hogy az épület a támogatott munkálatok kivitelezésének megkezdésekor olyan műszaki állapotban legyen, hogy egyéb beavatkozás nélkül is alkalmas legyen a beruházás fogadására.

Fontos, hogy nem nyújtható támogatás teljes társasház korszerűsítésére (társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására). Szintén nem igényelhető támogatás már megkezdett beruházáshoz (a támogatott munkálatokhoz  kapcsolódó  anyagok,  berendezések  megvásárlása  a  beruházás megkezdésének minősül).

A napelem-panelek maximálisan megpályázható névleges beépített teljesítményére vonatkozóan a benyújtást megelőző utolsó havi villanyszámla lesz mérvadó, melyet csatolni is kell majd a pályázathoz.  A telepíthető maximális teljesítmény nem haladhatja meg a fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 0,0109-cel megszorzott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et. Továbbá az inverter kapacitása nem haladhatja meg főszabály szerint az 5 kW-ot, melytől 20%-os mértékben el lehet térni, ha igazolható, hogy a nagyobb kapacitású inverter bekerülési költsége alacsonyabb.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz létrehozásáról szóló 2021/241 EU rendelet értelmében az eszköz végrehajtását közös mutatók segítségével kell nyomon követni és értékelni. Ennek nyomán adatszolgáltatási kötelezettsége a nyertes pályázóknak a beruházás megvalósítása után is lesz: a megújulóenergia-termelés mértékéről, valamint fűtéskorszerűsítés (nyílászáró-csere) esetén az éves primerenergia-megtakarítás mértékéről.

A legfrissebb változások jó összefoglalója itt érhető el.


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Magyar László [email protected]