Spóroljon az önkormányzat: Készítse el önállóan települése energiatervét!

Az Energiaklub MULTIPLY projektünkben résztvevő 7 partner intézményével közösen fejlesztette ki energiatervezési eszközét, mellyel az önkormányzatok akár külső szakértelem és alvállalkozó nélkül, önállóan is képesek kidolgozni településük vagy település részük energiatervét!

Az Energiaterv kidolgozása az alábbi két pilléren alapszik:

1. Leíró rész, mely tartalmazza:

  • a települések helyzetelemzését a terv kidolgozásának évére (energiahatékonyság, megújuló energiák, közlekedés és területhasznélatra vonatkozóan) 
  • az energiaterv által elérendő víziót, stratégiát,
  • konkrét célokat az energiahatékonyság, közlekedés és területhasználatra,
  •  a célok eléréhez szükséges intézkedéseket,
  • kommunikációs stratégiát és érdekelt csoportok bevonását szolgáló tervet,
  • költségvetési tervet az intézkedések finanszírozásához.

2. Energiaterv kalkulátor, mely az Energiaterv által megfogalmazott célokat és intézkedéseket Excel alapú számításokkal támasztja alá az alábbi területeken:

  • fűtési energiafogyasztás
  • villamos energiafogyasztás
  • közlekedés
  • egyéb intézkedések (pl. zöldfelületek, zöldtető, zöldhomlokzat, közösségi autózás)

A MULTIPLY projekt keretein belül workshop sorozatunk során 3 település, Répceszemere, Sopronkövesd és Ajka önállóan, a rendezvényen során egymástól is tanulva dolgozta ki a települések/település részek Energiatervét, az Energiaklub szakmai támogatásával. Az elkészült tervek minőségét bizonyítja, hogy a 3 település Energiaterve már az önkormányzati testületek által is elfogadásra került.

Résztvevő önkormányzataink sikeres bizonyítja, hogy Energiaterv sablonunk és kalkulátorunk használatával az önkormányzatok önálló energiatervezése lehetséges és számos előnnyel jár. Mivel az önkormányzatok vannak leginkább tisztában a helyi viszonyokkal, fejlesztendő területekkel, ők tudnak igazán reális tervet készíteni a megvalósítható intézkedésekre. Fontos szempont, hogy mivel az önkormányzatok Energiatervükbe saját gondolataikat és ötleteiket építhették be, sokkal motiváltabbak a megvalósításra és jóval nagyobb az esély, hogy a terv sok fejlesztési dokumentummal ellentétben nem a fióknak készült, hanem a gyakorlatban is megvalósul.

Az Energiaterv Leíró részének kidolgozását segítő útmutatót és az Excel kalkulátort a csatolt dokumentumokat között találja.

Dolgozza ki Ön is saját Energiatervét! 

Amennyiben a kidolgozás közben elakad, vagy segítségre van szüksége, forduljon a projekt vezetőjéhez: Győri Katához, [email protected].


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
Győri Kata [email protected]