Műhelytalálkozó a kkv-szektor zöld energiára való átállásának helyzetelemzésére

A fosszilis energiahordozók lassú kimerülésével, a közelünkben zajló háborúval és energiaellátási bizonytalansággal a megújuló energiára váltás minden európai ország kiemelt témája lett.  A kérdés már nem csak a nagyvállalatokat érinti, de – az ESG szabályozással, az új zöldpiaci lehetőségekkel, és a központi finanszírozások széles elérhető tárházával – a kis- és középvállalati szektort is. Az energiaintenzív kkv-kat a kulturális adottságoktól, a gazdasági, társadalmi berendezkedéstől függően, az egyes európai országok más rendszerben és eszközökkel támogatják. Vajon melyik hogyan néz ki, és vajon itthon tudunk-e jobbat elképzelni annál, ami most van? Az Energiaklub, továbbá a PC-Trend Kft. által szervezett workshop erre kereste a javaslatokat.

Az eseményt 2024. június 24-én, hibrid (online és offline) formában rendeztük a 2024. januárjában indult Interreg Danube SMEnergy projektünk keretében. Az SMEnergy 8 ország 10 partnerével regionális és országos szolgáltatóközpontok hálózatának kialakításával, tesztelésével és megvalósításával szeretné megkönnyíteni a kkv-k számára a megújuló energiára való átállást. 

A workshopon olyan szakértők vettek részt, akik fontos alrendszerre vagy közösségre látnak rá a projekt szempontjából. A cél az volt, hogy összeállítsunk egy vélemény- és javaslatcsomagot, amely az intézményrendszer, a koordináció javításának, a jó megoldások gyorsabb terjedésének alapját képezheti.

A műhelytalálkozó egy facilitált kerekasztal beszélgetésből, valamint egy workshopból állt. A program során szó esett azon akadályokról, amikkel a kis-és középvállalkozásoknak kell szembe nézni: például az energiatárolás, vagy a pontos keretek között meghatározott finanszírozás, és szabályozott keretrendszer kérdése. Emellett a kkv-k zöld transzformációját segítő megoldások körét is körbejárták a résztvevők. Kiemelték a központi politika, stratégia, és intézményrendszer jelentőségét, az elérhető, valamint megbízható adatok elérhetőségét, és a folyamatok szempontjából jelen lévő szolgáltatások jelentőségét, illetve a különböző finanszírozási lehetőségeket. 

A workshop résztvevői további hasznos információkat is megosztottak egymással, illetve kezdeményezések is születtek, így az esemény után a közös munka eredményét leíró, valamint a megfogalmazott javaslatokat rendszerbe szedő összefoglaló anyag került összeállításra, amely a folyamatban levő SMEnergy projekt értékes részét képezi a program további, jövőbeli kivitelezése során. 


Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének!
László Áron [email protected]