Milyen a napenergia-piac ma Magyarországon?

Immár harmadik alkalommal jelenik meg az ENERGIAKLUB részletes elemzése a hazai napenergia-piac aktuális helyzetéről. A kérdőíves felmérések, interjúk, illetve más adatelemzések alapján elkészült tanulmány egyik főbb tanulsága, hogy kiszámítható pályázati rendszerek nélkül nem lehet növekedésre számítani a piacon.

A napenergia piac legmeghatározóbb szereplőinek bevonásával készült elemzés többek között azt vizsgálja, hogy mi mozgatja a napkollektorok és napelemek piacát, kik a főbb vevőcsoportok, illetve milyen termékeket kínálnak a vállalkozások. A piac természeti, jogi és gazdasági környezetének bemutatásán túl az elemzésből az is kiderül, mitől függ hogy mekkora az érdeklődés a termékek iránt, vagy hogy milyen ösztönzőkkel lehetne fellendíteni a keresletet.

Az idei felmérés megerősíti az előző évek trendjét: egyre több szereplő jelenik meg a piacon, ennek következtében a verseny is éleződik. A kereslet azonban meglehetősen árérzékeny, ami egyrészt teret enged a gyenge minőségű termékeknek, másrészt a meghirdetett – főképp lakossági – pályázati rendszerek egyértelműen „rángatják” a piacot. A kérdőíves felmérés válaszadóinak 97 százaléka egyértelmű összefüggést lát a meghirdetett pályázati rendszerek és a napenergiát hasznosító termékek kereslete között, illetve többségük bízik abban, hogy a kormányzat aktívabban vállal szerepet akár a támogatási rendszerek stabilitásának biztosítása, akár a vevőcsoportok tájékoztatása, vagy a munkavállalóknak nyújtott szakképzések terén.

A tanulmány mindenkinek hasznos adatokkal szolgál, akik a hazai napenergia piac iránt érdeklődnek, legyenek akár befektetők, gyártók, vagy éppen állami döntéshozók. Az elemzés elékszítésekor szakmai partnerünk volt a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ).

A magyarországi napenergia-piac 2010-ben - egy kérdőíves felmérés eredményei című tanulmány megrendelhető:

E-mailen: [email protected]

Telefonon: +36 1/411 3520

A magyar nyelvű elemzés ára 22.000 Ft + ÁFA + postaköltség, az angol nyelvű kiadás ára EUR 100 + ÁFA + postaköltség. MÉGSZ tagoknak 20 %-os kedvezményt biztosítunk.