Mennyit költünk hatékonyságra?

Az Energiaklub a Magyar Energiahatékonysági Intézettel közösen készített felmérést a háztartások energiahatékonysági beruházairól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt öt évben a hazai lakások mekkora része kapott hőszigetelést, új kazánt, ablakot és bojlert, és mik a jövőbeni beruházási tervek. Az eredmények alapján nagyságrendi becslést készítettünk ezen energiahatékonysági termékek hazai piacáról.

Múltbeli korszerűsítések

A felmérés adatai szerint az elmúlt öt évben a háztartások 41%-a korszerűsítette valamilyen mértékben az otthonát. A beruházók legnagyobb része (67%) ablakot cserélt, de népszerű volt a falak és a tető hőszigetelése is (42%).

mehi_kut1.jpg

mehi_kut2.jpg

Jövőbeli korszerűsítési tervek

A tervek esetében szűkülő piacot mutatnak a számok. A következő öt évben a tulajdonosok összességében kevesebbet szánnának otthonaik energetikai beruházásaira, és a felújítók aránya is csökkenni látszik (24%). Ugyanakkor ez nem is olyan kevés, hiszen a teljes lakosságot tekintve 900 ezer háztartást jelent.

mehi_kut3.jpg

Továbbra is népszerű az ablakcsere, és a hőszigetelni szándékozók aránya is emelkedik kissé. Kisebb piacbővülési potenciált mutat az új kazánok piaca. A jövőbeni beruházások közt a tervezett ráfordításokat tekintve a megújuló energiák alkalmazsa előkelő helyen áll, noha a háztartások csak kis része tervezi ezt a beavatkozást.

mehi_kut4.jpg

Az adatok alapján energiahatékonysági piac mérete a következő öt évben 1200 milliárd forintra becsülhető, vagyis a jelenlegi beruházási kedv és finanszírozási környezet mellett ennyit fognak elkölteni a háztartások otthonuk energetikai felújítására.

 

Az elemzés a Magyar Energiahatékonysági Intézet megrendelésére készült, bővebb információ az Intézet honlapján. 

Az adatfelvétel 2016. október első felében zajlott, összesen 2507 telefonos interjú rögzítésével. A minta régiók, a település típusa és a háztartások mérete szerint országosan reprezentatív, és megbízhatóan tükrözi a 3,88 millió, ingatlanát tulajdonosként használó háztartás véleményét .

A kutatás csak a leggyakoribb épületenergetikai korszerűsítéseket vizsgálta (hőszigetelés, kazánok, bojlerek, ablakcsere), az egyéb, energiamegtakarítást célzó technológiákat (például hővisszanyerő szellőzőrendszer, fénycsatorna, intelligens szabályzórendszer) nem.