A háztartások negyede korszerűsítene

Magyarországon a lakosság 24%-a tervez energiahatékonysági fejlesztést. Több mint felük hőszigetelne, mely így a legnépszerűbb tervezett energiahatékonysági beruházásnak számít – derül ki az Energiaklub országos, reprezentatív, lakossági kutatásának eredményeiből.

Az Energiaklub országos kutatása alapján a magyar lakosság negyede (24%) tervezi, hogy 3 éven belül végrehajt energetikai célú lakásfelújítást, 15% pedig már 1 éven belül meg is teszi ezt a lépést. A felújítást tervezők több mint fele szigetelni szándékozik, negyed részük a nyílászárók cseréjét, újabb negyed részük pedig a fűtés felújítását vagy ezek kombinációit tervezi.

A felújítást tervezők 40%-a energiatakarékosság és rezsicsökkentés miatt vág bele az energiahatékonysági beruházásba, míg 35%-uk szükségből, a meglévő eszközök elöregedése vagy tönkremenése miatt. A beruházást végzők legalább 10, átlagosan 30%-os rezsicsökkenésre számítanak. Azok között, akik korábban végeztek már beruházást, 76% a várakozásoknak megfelelő vagy annál is nagyobb értékű megtakarítást ért el, s mindössze 7% számolt be a vártnál kisebb megtakarításról. A beruházást 79%-ban önerőből finanszírozták, 18% vett fel banki hitelt, 2% használt fel lakástakarék-pénztárt.

A Kutatólabor segítségével végzett vizsgálat során világossá vált, hogy a magyar ingatlantulajdonosok jól ismerik az energetikai fejlesztések hatékonyságát, nyitottak a beruházások irányába, ám sokan nem veszik igénybe azt a szakértelmet, ami egy jól irányzott energiahatékonysági beruházáshoz szükséges. Az eredmények alapján ugyanis a beruházást tervezők közel fele (47%) szakemberek helyett az interneten tájékozódik, vagy rokonoktól, ismerősöktől kér tanácsot (24%) s mindössze 15% fordult szakmai tanácsért.

2012. január 1-jétől Magyarországon is kötelező az energetikai tanúsítvány, s a lakosság 58%-a tudja is, hogy jogosult tanúsítványt kérni a megvásárolt vagy bérbe vett ingatlanról, de 82%-uk nem is látott még tanúsítványt. A beruházók 73%-a egyáltalán nem tervezi az elkészítését, amihez az is hozzájárulhat, hogy 64%-uk nem tudja, mennyibe is kerül a lakcímke.