Eltökélt a kormány: elvonná a lakosságtól a korszerűsítési támogatást

Néhány hete Lázár János nyilatkozatából értesülhettünk arról, hogy a lakossági energetikai korszerűsítésre szánt 100 milliárd forint uniós támogatási keretet a kormány elvonni szándékozik a magyar háztartásoktól. Egy, a napokban megjelent kormányhatározat tovább erősíti, hogy az állam nem kívánja érdemben támogatni a hazai épületállomány korszerűsítését.  

A kormányhatározat (1) ugyanis arra szólítja fel a lakossági támogatási konstrukciókért felelős minisztereket, hogy kizárólag visszatérítendő támogatásra vonatkozó terveket dolgozzanak ki. Azaz, a háztartások gyakorlatilag csak hitel formájában juthatnak majd felújítási pénzekhez. Nagy kérdés, hogy a (mégoly kedvezményes) hitel elég vonzó lesz-e a lakosság számára ahhoz, hogy tömegesen induljanak el a beruházások.

Noha a kormányhatározat önmagában még nem jelent végleges döntést a korábban lakossági beruházásokra félretett pénzek felett, de erős jelzés mindenki felé: a kormány számára nem prioritás a lakóépület-állomány korszerűsítése. 

Mindeközben a források elosztását rögzítő, Brüsszel által is jóváhagyott Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban továbbra is szerepel a lakosság számára elkülönített vissza nem térítendő támogatás, és ismereteink szerint Brüsszelhez még nem érkezett hivatalos kérelem a kormány módosítási szándékáról.

Arról, hogy miért lenne szükséges, fontos és hasznos a lakóépületek korszerűsítése, korábban már írtunk.  

Bővebben az érvekről itt olvashat.

(1) A Kormány 1831/2015. (XI. 24.) Korm. határozata a 2016. évi gazdaságnövekedés érdekében szükséges fejlesztéspolitikai intézkedésekről